Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

Celalettin KIRBOZ: “Sektör Olarak Hiçbir İlave Külfete ‘Evet’ Diyecek Durumda Değiliz”
Alüminyum sektörünün çatı kuruluşu GALSİAD’ın (Girişimci Alüminyum ve Sanayici İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin KIRBOZ, pandeminin alüminyum firmalarının faaliyetlerine yansımalarını, GALSİAD olarak bu süreçte sürdürdükleri çalışmaları ve Türkiye’yi bekleyen yeni gelişmeleri anlattı.
 
galsiad 1a
 
GALSİAD olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Pandemi sürecinde özellikle sektör temsilcilerimizin her aşamada yanlarında olamaya yüksek önem gösterdik. Çalışma şekilleri ve süreçleri ile ilgili olarak her talep eden sektör mensubu firmamıza uygun ve zamanında yanıt vererek dönmeye gayret ettik. Yine önemli bir konu olan işveren tarafında; oda, birlik, dernek aidatlarının muaf tutulmasına yönelik çalışmalar yürüttük. Dernek olarak aidatları bu süreçte üyelerimizden talep etmedik. Personelimiz için sendikaların desteklerini ve katkılarını istedik. Üyelerimiz ile birlikte 100 milyon TL’ye yaklaşan bir miktarda nakdi yardım ile yeni hizmete alınan pandemi hastanelerine yönetim kurulumuzun katkılarıyla aynı yardımlarda bulunduk. Süreçte sağlık ile ilgili alınması gereken ve uyulması gereken tüm kurallara uyduk ve uyulması için çalıştık. 
Alüminyum sektörüne getirilen yeni ve vergi uygulamaları sektöre nasıl yansıdı?
Sektörümüzün ağırlıklı konusu olan profil, levha konularında yeni gelen vergilerin çok ciddi bir yaptırımı olmadı diye görüyoruz. Ancak daha önemli idari konular var. Yakın vadede onları çözmemiz gerektiğine inanıyoruz. 
 galsiad 1aa
Yeni getirilen ithalat ve stopaj vergisini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Bu dönemde, hiçbir ilave külfete sektör olarak evet diyecek durumumuz yok. Sektör olarak zor günler geçiriyoruz. Bu zor günlerde devletimiz olabildiğince yanımızda durmaya gayret ediyor. Bizlerin de olabildiğince devletimizin yanında olmamız gerektiği kanısındayım. 
Ülkemizde bulunan boksit madenleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Alüminyumda dışa bağımlı kalmamak için bu madenler değerlendirebilir mi?
Türkiye’de boksit madenleri kalitesel olarak zengin değil. En azından şu ana kadar bunu desteklemeyen bir bulgu yok. Kalitesi düşük madenlerimiz elbette var, ancak bu madenleri işlemek maliyet olarak zaten imkansız. Ayrıca izabe de enerji yoğunluğundan kaynaklı maliyetler nedeniyle, bu madenlerin ergitilmesi aşamasında rekabet şansı azalıyor. 
 
 galsiad 1b
 
Alüminyum sektörü pandemi döneminde neler yaşadı, pandemi sonrası sektörü neler bekliyor?
Pandemi süreci ve sonrası, tüm dünyada ve ülkemizde neticede olumsuz bir hava estirmiş ve estirmeye devam ediyor. Ülkemizin aldığı tedbirler ve yol haritası aslında bizleri çok önemli ters rüzgarlardan büyük oranda muhafaza etti. Faizler cephesinde alınan radikal kararlar da piyasalarda bir olumlu hava estirdi. Dövizin belli bir seviyede tutulması, faizler ve borsanın yukarı hareketi perakendeyi de hareketlendirdi. Elbette bunun devamı ve bu süreçte alınan yaraların sarılması çok önemli. Burada da iş bize düşüyor. Elbette var gücümüz ile çalışarak bu yükü de atmalıyız üzerimizden. 
Pandemi sonrasında dünyada üretim ve ülkeler arası ticarette nasıl bir değişim yaşanacak? 
Kaçınılmaz olan otonom hayat tarzı, artık büyük ölçüde hayatımıza yerleşecek, hatta yerleşti. Ancak ülkemizin alt yapısının buna çok da hazır değil. Bu süreçte karbon ayak izi ve otonom hayata, endüstri 4.0 a alt yapı olarak çok hazır olmadığımız görebiliyoruz. Bu süreç te bizi bekleyen problemlerin üstesinden gelemezsek, sonunda hüsrana uğrayabiliriz. Ülkemizin fiber optik yapısı bile bence halen bu sürece hazır değil. Bunun yanında yazılım şirketlerimiz ve elektronik sanayimizde aynı şekilde alt yapı olarak sisteme hazır değil. Dünya ticaretindeki bu otonom yapıda yer alacak şirketlerden olmak ve onlar ile çalışmak istiyorsak, muhakkak hızla altyapı problemlerimizi çözmeliyiz.  
galsiad 1ab
 
Yeni dönemde Türkiye’yi hangi fırsatlar bekliyor?
Türkiye üç konuda kendisine rota çizdi: Savunma sanayi, sağlık turizmi, tarım. Bu 3 konuda kendini geleceğe hazırlıyor. Elbette bu 3 alanın ilerlemesi ile bunlara bağlı yüzlerce iş kolu da hareketlenecektir. Yani artık inşaat sektörü ile ayakta ve canlı duran bir ekonomi değil, gerçek sanayinin getirileri ile kendini bir yere koymuş ülke olmamız gerekiyor. Böylece Türkiye, başarılı olduğu ve bugün hala 200 milyar dolara kilitlenen bir yıllık ihracat hedefini çok daha yükseğe taşıyacaktır. Bakın çevrenize, hangi ülkede içerisinde havaalanı olan iki tane hastane var? Bunlar düşünülerek organize edilen süreçler. Tüm yapılan tıp alanındaki yardımlar, ambulans uçak hizmetleri gibi eleştiri oku olan hareketlerin altında, dünyaya kendimizi ve sağlık alanındaki gücümüzü göstermenin bir şeklidir. Hemen arkasından tarım gelecektir. Savunma sanayinde elde edilen başarı, sağlık ve tarımda çok yakında meyvelerini verecektir. 
 
Çin bilindiği üzere birçok sektörde etkin bir ülkeydi. Bundan sonraki süreçte neler yaşanır?
Çin konusunda yapılan hiçbir tahmin geçerli değil. Bu süreçteki başarı ve başarısızlıkta önemli olan Çin dışında hareketinin yönünü belirleyen Amerika ve onun yansıması olan Avrupa ülkelerinin tavrıdır. Çin Avrupa’ya ve Amerika’ya satarsa büyük ekonomi, satamazsa batık ekonomidir. 
Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?
Tüm süreçlerde olduğu gibi, bu süreçte de sektörün karşılıksız yanında ve hizmetinde olan; bu hizmeti ve ilgiyi aralıksız olarak bizler ile istişare yaparak sürdüren, yardım istediğimiz her konuda elini uzatan Win&ARTProje / ALU&Art ailesine ve değerli sahibi Sayın Kemalettin AKSÖZ’e şahsım, sektörüm, derneğim adına teşekkür ediyorum. 
Celalettin KIRBOZ: “Our Sector is not in the Position to Say ‘OK’ to Any Additional Burden”
Board Chairman of GALSİAD (Association of Enterprising Aluminum and Industrialist Businessmen), the umbrella organization of the aluminum sector, Celalettin KIRBOZ spoke of the impacts of the pandemic on the operations of the aluminum companies, the activities they carried on as GALSİAD in the meantime, and of the new developments Turkey was to face.