Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

immib logo“KDV Tevkifat Oranındaki Güncelleme Sektörce Olumlu Karşılandı”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan MERTÖZ gerçekleştirdiğimiz söyleşide Tevkifat oranındaki güncellemeye yönelik sorumuza yanıt vererek, sorunun çözümlenmiş olması mutluluk verici dedi. İDDMİB’in başlatmış olduğu alüminyum sektörü UrGe çalışmalarına ve katılımcı firmalara dair bilgi paylaşımında bulundu.

 

iddmib 43a

Röportajımıza son gelişme KDV Tevkifat oranındaki güncelleme ile başlayalım isterseniz. Güncel gelişmeyi okurlarımızla paylaşır mısınız?

Son günlerde alüminyumda Tevkifat oranındaki değişmeyle sektörümüz heyecanlandı. 5/10 dediğimiz yani % 50 KDV’nin alıcı tarafından peşin ödenmesi 9/10’a yükseltilmesi söz konu su idi. Bunu duyar duymaz hemen 11 kişilik heyet ile Ankara’ya Gelirler İdaresi Başkanlığı’na gittik. Bu heyetimizin içinde sade ce birliğimiz değil, 2 alüminyum derneği de katıldı. Bu oranın değişikliğe uğratılması ile ilgili sektörümüze yansıyacak problemleri yetkililere anlattık. Yaklaşık on yıl önce kayıt dışını önlemek için böyle bir yola başvurulmuştu. Bu sisteminde yavaş yavaş oturduğu, maliyenin, vergi dairelerinin elektronik sisteme geçtiğini dolayısı ile kontrollerin kolaylaştığını ifade ettik. Mümkünse kaldırılsın, eğer kaldırılma imkânı yok ise eski mevcut durumuna döndürülsün teklifini dile getirdik. Genelge başbakan lığa gittiği halde bir ilk gerçekleşti. Bakanlığa giden genelgeler şu ana kadar hepsi onaylanıp geri dönmüştür. Ama bizimki onaylanmadan döndü ve eski oranında devam etme kararı verildi. Bu da sektörümüzce gayet olumlu bir haber olarak yansımıştır. Sektörümüzün kâr marjının bu kadar düşük olduğu bir dönemde, ihracat oranlarının bu kadar sıkıntılı olduğu bir dönemde, iç ve dış piyasada kriz söz konusu iken böyle konular ile sektörümüzü meşgul etmek çok da uygun değildi. Sorunun çözümlenmiş olması bizi ve sektörümüzü memnun etti.

Düsseldorf Alüminyum Fuarı’na dair görüş bildiriminde bulunur musunuz?

İki yılda bir olarak düzenlenen Düsseldorf Alüminyum Fuarı sektörümüzün en önemli fuarlarından biridir. Sektör temsilcilerimizin bu fuarı beklediğini biliyoruz. Düsseldorf Alüminyum Fuarı hem katma değerli, hem de yenilikçi ürünlerin sunulduğu önemli bir fuar organizasyonu. Bizde İDDMİB olarak info stant ile katılıyoruz. İnfo standımızı bu yıl m2 anlamında biraz daha büyük tuttuk. 75 m2’de yerli ve yabancı sektör temsilcilerimizi, misafirlerimizi ağırlayacağız. Bu fuardaki amacımız üyelerimizin yanında olmak. İDDMİB olarak 3 yönetim kurulu üyemiz ile birlikte katılım sağlayacağız bu fuara. Biz de bu fuarda katılımcı üye firmalarımızı ziyaret ederek, konsolosumuz, ticari ataşemiz ile sektör temsilcilerimizin yanında olacağız. Dolayısı ile bu fuar la ilgili heyecanlı bekleyişimizi ifade etmek isteriz.

iddmib 43b

İDDMİB  olarak   tasarım, ArGe ve katma değerli ürünlere verdiğiniz öne me ve bu konu hakkında gerçekleştirdiğiniz projelere değinir misiniz?

Bizim birliğimiz bu konuda öncü birliklerdendir. Tasarıma, ArGe’ye, katma değe re çok çok önem veriyoruz. Hepimizin de önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. 2023 hedeflerimiz var biliyorsunuz. Bu hedeflere ulaşabilmek için katma değerli ürünlere yönelirsek, kişi başına ayrılan milli gelirimizi ArGe payımızı % 1’lerden % 3’lere çıkarabilirsek bu hedeflere ulaşmak çok daha mümkün olabilir. Tasarım konusunda özellikle birliğimiz İDDMİB’in çok ciddi çalışmaları söz konusu. Geçmişten günümüze  artık tasarım ve  Ar Ge’ye yönelik çalışmalarımız ağırlık kazanmış durumda. En yakın  zamanda  plastik ve metal ambalaj yarışmamız olacak. Devamında Tasarım Haftamız olacak. 1923 Ekim’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştireceğiz bu tasarım haftasını. Ayrıca bu yıl itibari ile 2 yılda bir düzenlemeyi planladığımız geçen yıl Alüminyum Fuarı’nın içinde gerçekleştirdiğimiz ‘Metalik Fikirler ArGe Proje Pazarı’ konulu bir proje yarışmamız söz konusu. Geçen yıl biliyorsunuz  bu proje yarışmasında dereceye giren projeler alüminyum sektöründen geldi. Bu da bizi ekstra mutlu etti. Bu proje yarışmasını Mayıs ayında düzenlenecek olan Yapı Fuarı’nda düzenlemeyi planlamaktayız. Bunun yanında bir ta sarım proje etkinliğimiz de BAKEL dediğimiz bağlantı elemanları, kilit, el aletleri grubumuzu da tasarım bilinciyle tanıştırmak için çalışmalarımız söz konusu. O grubun içinde de daha evvel etki projesi dediğimiz projeye benzer bir tasarım projesine de katkıda bulunmaya çalışacağız. Burada 1012 firmamızı tasarımcılar ile eşleştirerek bu firmaların tasarım çalışmalarına imza atmasını teşvik edeceğiz.

Hedefimiz alüminyumun katma değerli ürünler ile ön plana çıkması. Alüminyum bizim birliğimizin en büyük ve önemli sektörü. Dolayısı ile bu sektör temsilcilerimizin de spesifik özel ürünler üretme noktasında teşvikimiz söz konusu olacak.

Alüminyum sektörü olarak ihracat rakamlarına değinir misiniz?

Alüminyum ihracatımız kilogram anlamında 2016 yılında artış gösterdi. Birlik olarak en çok ihracat yapan sektör olarak alüminyum sektörüdür diyebiliriz. Alüminyum sektörü geçen yıl 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş durumda. Bu ihracatımızın en sevindirici tarafı % 60’a yakın oranı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi.

İDDMİB’in başlatmış olduğu alüminyum sektörü UrGe çalışmalarına da vurgu yapar mısınız?

Bu yıl İDDMİB olarak alüminyum sektörünün içinde yer alan her türlü bölüm için bir UrGe projesi başlattık. Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi (UrGe) bakanlığın % 75 desteklediği bir projedir. Uzak ülkelere gidemeyecek küçük ve orta ölçekli firmaların bu proje kapsamında dünyanın çok uzak bölgelerine bakanlık desteği ile gidebiliyor. Alüminyum sektörümüzde yeni başlayan UrGe projemiz dikkat çekti. İhtiyaç analizleri tamamlandı. Bu projeye dâhil olan 30 firmamız ile yolumuza devam edeceğiz.

Alüminyum 2. UrGe Projesine Katılım Sağlayan Firmalar Akpa Alüminyum, Almesan Alüminyum, Demirtaş Metal, Galmak Alüminyum, Uluslu Alüminyum, Jutesan Alüminyum, Çuhadaroğlu Metal, Okyanus Alüminyum, Ersaş Alüminyum, Mers Yapı, Ayde Alüminyum, Alfa Metal, Eksen Alüminyum, Akkurt  Endüstriyel, Burak  Alüminyum, Korumaz Kardeşler Alüminyum, Sistem Alüminyum, Turkal Alüminyum, Zahit Alüminyum, A.C.E Dış Ticaret, Nalbantoğlu Metal, Ok Kardeşler Treyler, Uzuner Alüminyum, Gensa Alüminyum, Asistal İstanbul Alüminyum, Reel Alüminyum, Kayra Metal, Alco Metal, Altaş Alüminyum, Dörtel Kalıp.

iddmib 43c

Son olarak duygusal bir soru sormak istiyorum size. Ülkemizdeki alüminyum sektörüne gösterilen ilgi, dünya pazarında alüminyum sektörümüzün yükselişe geçmesi sizde güzel bir gülümseme yaratıyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Ben alüminyum sektöründen gelen biri değilim. Buna rağmen alüminyum sektöründeki gücü, potansiyeli gördükçe tabi ki moralimiz düzeliyor. Geriye dönük 20 senelik sektör analizi yaptığımızda geldiğimiz yeri görüyoruz. Evet ciddi bir potansiyel ve ivme söz konusu. Ama sektördeki rekabet duygusu zaman zaman firmalar arasında zarar da yaratabiliyor. Batıda bu biraz daha adil ve destek içerir noktada. Dolayısı ile ülkemiz de sektörümüzün canlı olması para kazanmaya, güçlü olmaya bağlı olarak devamlılık arz ediyor. Bu sebep ile üreten, yatırım yapan, gelişime açık her türlü girişim bizim yüzümüzü elbette güldürüyor. Ayrıca ifade etmek isteriz ki; birliğimize, sektörü müze sağladığınız katkı sebebiyle şahsınız nezdinde bütün ekip arkadaşlarınıza teşekkür ediyoruz. Her zaman sizi yanımızda görmek bizi mutlu ediyor.

“Revision of VAT Stoppage Rate has Been Evaluated Positively by the Sector”

Board Chairman of İstanbul Iron and nonferrous Metals Exporters Association  (İDDMİB) Rıdvan MERTÖZ has answered  our question  about the revision of Stoppage rate in the interview we held with him and he stated that it was pleasing to see that the problem has been solved. He also shared information about the Production Development studies which began to be carried out by İDDMİB and the information regarding the participating companies.