Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

alkop63aTürkiye’nin İlk ve Tek Alüminyum İhtisas Okulu ALKOP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Açıldı

Alüminyum alanına yönelik Türkiye’nin ilk ve tek ihtisas okulu olan ALKOP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret ettik. Lise Müdürü Mehmet GÖK’ten bu sene ilk öğrencilerini alan okul hakkında bilgiler aldık.

 

 

alkop63aa

Bize kendinizden ve Alkop Lisesindeki göreviniz sürecinde yapmak istediklerinizden bahseder misiniz?

1984 Malatya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Malatya’da tamamladım. 2007 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesinden, 2014 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldum. 2014 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında Yüksek Lisansını tamamladım, halen Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünde eğitimime devam etmekteyim. Evliyim ve 5 yaşında bir oğlum var.

2005 - 2010 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde görev yaptıktan sonra, 2010 – 2019 yılları arasında İstanbul’da Hadımköy bölgesinde, Bağcılar ve Büyükçekmece ilçelerinde öğretmenlik ve okul idareciliği yaptım. 09 Ekim 2019 tarihinde okulumuza müdür olarak atandım.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlardan, çeşitli Özel ve Sivil Toplum Kuruluşlarından 50’ye yakın hizmet içi eğitimlere, sertifikalı eğitimlere, sempozyumlara ve Mesleki Eğitim konusunda düzenlenen eğitimlere katıldım ve aktif görev aldım.

 alkop63b

Alkop Lisesi’nde yapmak istediklerimi birkaç başlıkla söyleyebilirim. Benim burada kısa vadede amacım buranın öncelikle tanınması ve bilinmesi; orta vadede amacım atölyelerimizin aktif bir şekilde işlemesi ve öğrencilerimizin uygulamalı eğitim almalarını sağlamak, uzun vadede amacım ise buradan mezun olacak öğrencilerin, son sınıfta yurtiçi ve yurtdışında stajlarını yapmalarıdır.

Öğrencilerin yurtdışında alacağı bilgi ve tekniği, bizim burada vereceğimiz akademik bilgiyle ve sektörün önde gelen firmalarından, mühendislerinden, ustalarından aldıkları bilgiyle harmanlayıp sadece Türkiye’de değil yurtdışında da aranan kalifiye eleman olmalarını sağlamaktır.

ALKOP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi hakkında genel bilgiler verir misiniz?

Okulumuz İstanbul ili Esenyurt İlçesi, Akçaburgaz Mahallesi, ALKOP Sanayi sitesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 2017 yılında törenle temeli atılıp inşaatına başlanılan okulumuz 16 derslikli ve 6 katlı modern bir bina olarak hızlı bir şekilde inşaatı tamamlanmış olup;  2019 – 2020 Eğitim – Öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak hizmete girmiştir. Okulumuzda dersliklerin yanı sıra konferans salonu, spor salonu, laboratuarlar ve öğrencilerimizin uygulamalı eğitim göreceği büyük bir atölyemiz bulunmaktadır.

Okulumuz Alüminyumcular Kooperatifi (ALKOP) Yönetim Kurulu Eski Başkanı Ali Natık BUDA’nın önderliğinde kooperatifin ve sektörün önde gelen firmalarıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol çerçevesinde sektöre faydalı olabilmek amacıyla “Alüminyum İhtisas Meslek Lisesi” olarak özel bir proje ve mimari çalışmasıyla yapılmıştır.

Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında ‘‘Mesleki Eğitim İş Birliği’’ protokolü imzalanan Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi listesinde yer almaktadır.

Okulumuz ülkemizin ilk ve tek “Alüminyum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İhtisas Okulu” olarak gündüzlü ve tekli eğitim yapmaktadır. Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okuludur.

Okulumuzda alüminyum cephe, kapı, pencere, otomatik kapı, panjur, kaynak ve alüminyum cephe tamamlayıcısı cam üzerine eğitim verilmesi, müfredat ve ders programı oluşturulması planlanmaktadır. Bununla birlikte hayırsever iş insanları tarafından okulumuza bağışlanan çeşitli makinelerle plastik sektörüne de hitap edecek çalışmaların yapılması da planlanmaktadır.

Ayrıca Alüminyum Yapı Sistemleri Test ve Eğitim Laboratuarı oluşturma projesinin bir ayağını da okulumuz temsil etmektedir.

Okulumuzda alüminyum sektörün başlıca istekleri ve ihtiyaçları arasında yer alan kalifiyeli ve donanımlı teknik eleman yetiştirme talebini karşılamak hedeflenmektedir. Alüminyum konusunda ihtisaslaşmış okul olmayı hedefleyen okulumuz alüminyum alanında daha kaliteli eğitim verilebilmesi için Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında  oluşturulan Protokol Yürütme Kurulumuzla 37. Grup Alüminyum Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Ayhan YEREKABAN,  Ali Natık BUDA ve İstanbul Sanayi Odası Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi temsilcilerinin katılımıyla aylık yapılan toplantılarda okulumuz amaçları (yol haritası) belirlenmiş olup; belirlenen yol haritasındaki hedefler uygulanmaktadır.

Başta ALKOP Kooperatifi olmak üzere sektörün önde gelen derneklerinden TALSAD( Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği), GALSİAD (Girişimci Alüminyum Sanayici ve İşadamları Derneği), ALUTEAM ( Alüminyum Test, Eğitim ve Araştırma Merkezi) yetkilileri ve temsilcileri okulumuzu ziyaret etmiş olup okulumuzda incelemelerde bulunularak sektöre katma değer sağlayacak ortak çalışmalarda bulunulması hakkında kararlar alınmıştır.

ALKOP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak alüminyum alanına yönelik Türkiye’nin ihtisas okullarından biri olma yolunda kurmayı planladığımız Tasarım ve Modelleme Atölyesinde öğrencilerimizin bu teknoloji yarışından uzak kalmamasını, öğrencilerimize bu anlamda kendilerini geliştirebilecekleri ortamı sunmayı, yaratıcılıkla inovasyonu   birleştirme yeteneklerini ortaya çıkarmayı hedeflemekteyiz. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürütülen ve atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesini, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesini ve israfın önüne geçilmesini hedef koyan “Sıfır Atık” projesine alüminyum alanına yönelik Türkiye’nin ihtisas okullarından biri  olan ALKOP Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak direkt destek vermek, alüminyum atıklarını okulumuz bünyesinde kuracağımız geri dönüşüm atölyesinde ekonomiye kazandırmak, öğrencilerimizin bu konuya duyarlı yetiştirmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak temel hedefimizdir. 

 Okulumuz bünyesinde kuracağımız geri dönüşüm atölyesinde, eğitim atölyelerinde ortaya çıkacak atık alüminyumlar eritilip kalıplanacak ve hammadde olarak sektörün kullanımına sunulacaktır. Böylece hem atıklar değerlendirilecek hem de okulumuzun döner sermayesine bir katkı sağlayacaktır.

 İlerleyen dönemlerde ikinci hedefimiz bu atıkların okulumuz bünyesinde kuracağımız tasarım ve kalıp atölyesinde değerlendirmek olacaktır. 

alkop63cc

Misyonumuz; Geleceğe kendini hazır hisseden, kendisi ve toplumu ile barışık, temel ahlaki değerler ile kuşanmış, kendini geliştiren, yeni bilgi ve yeniliklere açık olma kararlılığında, teknolojik gelişmelerden haberdar, topluma katkı sağlayan, alanında etkin, problem çözme kapasitesine sahip, mesleğini seven, kişiliği ile topluma örnek olan, Türk Mili Eğitimi’nin genel amaçları doğrultusunda sektörün okulumuzdan beklediği kalifiye elemanları yetiştirmektir.

Vizyonumuz ise mesleki eğitimde kalitesi ve başarılı çalışmaları ile alüminyum sektörünün gelecekteki beklentilerini yanıt verebilecek ve pozitif katkı sağlayacak bir eğitim kurumu olmaktır.

Okulumuzun sektörün ihtiyaçlarına yönelik hedeflerinin belirlenmesinde bizlerle paydaş olacak sektörün tüm temsilcilerine teşekkür eder; kendilerini okulumuzu ziyarete beklediğimizi, bizlere verecekleri geribildirimlerden onure olacağımızı sizlerin aracılığıyla belirtmek isteriz. Okulumuzun sektör tarafından yakinen tanınmasında ve farkındalığının artırılmasında Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak bu fırsatı bize sunduğunuz için okulumuz ve okulumuzun tüm paydaşları adına size ve sizin nezdinizde emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

ALKOP Vocational and Technical Anatolian High School:  Turkey’s First and Only Specialized School has Open

We visited ALKOP Vocational and Technical Anatolian High School, which is the first and only specialized school of Turkey for aluminum. We have received information from High School Principal Mr. Mehmet GÖK about the school which is accepting its first students this year.
alkop63d