Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

iddmib cetin civata logoBAKİEL Sektöründen Almanya Çıkarması

44 katılımcı ile Almanya’da Fastener Fair’e katılan Türk bağlantı elemanları, kilitler ve el aletleri sektörü, dünyanın bu alandaki en önemli fuarında Almanya'dan sonra Çin'le birlikte en geniş stant hacmini yakaladı.

 

 

Bağlantı elemanları, kilitler, bina donanımları, el aletleri ve mobilya aksesuarlarını kapsayan BAKİEL sektörü, bu alanda dünyanın önde gelen fuarı Fastener Fair’de gövde gösterisi yaptı. 40’tan fazla firma ile Almanya’daki fuara katılan Türk BAKİEL sektörü, fuar alanında kapladığı büyüklük bakımından Almanya’dan sonra, Çin ile aynı sırada yer aldı. BAKİEL sektörünün temsilcileri, geçen yıl yaklaşık 1.3 milyar dolar olarak gerçekleştirdikleri ihracatlarını bu yıl daha da artırmayı hedefliyor. İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği BAKİEL Komitesi Başkanı Çetin TECDELİOĞLU, “İhracatımızın büyük bölümü Avrupa’ya. Avrupa’nın bu sektördeki alım pazarının büyüklüğü 19 milyar euro... Kalitemizle daha satabileceğimiz çok ürünümüz var. Sorunlara rağmen ihracatımızı artırmaya kararlıyız” dedi.

cetin civata 46a

Hedef İhtisas Fuarları

Sektöre yönelik en önemli fuarların başında yer alan Fastener Fair Stuttgart’ta açıklamalarda bulunan TECDELİOĞLU, “İki yılda bir düzenlenen Fastener Fuarı’na 41 Türk firması katıldı. Toplamda ise 2 Türk yayımcı kuruluş ve İDDMİB ile birlikte 44 Türk katılımcı fuarda yer aldı” dedi. TECDELİOĞLU, Fastener Fuarı’nın otomotiv, inşaat, enerji gibi çok geniş sektörler için bağlantı ve sabitleme elemanları teknolojisini belirleyen ve kaynak sağlayan mühendisler, alıcılar, satıcılar ve distribütörlerin de içinde bulunduğu yüksek nitelikli profesyonel ziyaretçi hedef kitlesine ürün ve hizmetlerini sergileme fırsatı sunduğunu kaydetti. TECDELİOĞLU, “BAKİEL sektörü olarak ihtisas fuarlarını hedefliyoruz. Otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, güneş enerjisi, aydınlatma gibi alanların fuarlarına katılmalıyız. Böylece, ürünümüzü daha katma değerli satmanın kanallarını açacağız. Aynı cıvatayı, örneğin plastik doğramaya taktığınız zaman tonu bin 500 euro. Traktöre koyunca tonu 2 bin 500 3 bin euro. Savunma sanayine yönelik üretimde kullanınca tonu 5 bin euro ve üzerine çıkıyor. Hemen hemen aynı cıvatayı bir uçakta kullandığınızda ise tonu 6 bin euronun üzerine çıkıyor. Bu bizim 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmamızı da kolaylaştıracak” dedi.

Fuarı en çok ziyaret eden ülkeler ise; Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, Tayvan, Polonya, İspanya, Hollanda, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti oldu. Dünyada üretim konusunda önde gelen ülkelerin potansiyel pazarları olduğunu belirten TECDELİOĞLU, ihracat gerçekleştirdikleri ilk 10 ülkenin Almanya, Rusya, İran, ABD, Romanya, Fransa, Irak, İspanya, Türkmenistan ve İngiltere olduğunu söyledi.

'Kalitemizi Ön Plana Çıkarmalıyız'

“Son dönemde, Türkiye ve Türk ürünleri ile ilgili yurt dışında olumsuz algı oluşturma çabalarına” dikkat çeken TECDELİOĞLU, “Buna izin verilmemeli. Karşı bir kampanyanın tek bir elden yönetilmesi gerekiyor. Bizim ürün kalitemiz bütün dünya ile rekabet edebilecek seviyede. Biz ürün kalitemizden önce ülke olarak kendimizi iyi anlatabilmeliyiz” dedi. Pazar çeşitliliğinin artırılması için yurt dışı ticari ataşeliklerinde çalışan personelin sektörle ilgili bilgilerinin artırılacağına da değinen TECDELİOĞLU, pazar bilgilerinin güncellenmesi, var olan pazarlardaki geliş melerin izlenmesi, yeni potansiyel pazarların belirlenmesi, pazar çeşitliliğinin artırılması şirketler, birlikler ve devlet eliyle koordine edilmesi gerektiğini vurguladı.

cetin civata 46b

‘TOKİ Yerli Ürün Kullansın’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından daha önce defalarca gündeme getirilmesine rağmen kamu alımlarında yerli ürün kullanımına sıcak bakılmaması sektöre büyük zarar veriyor. Sektör temsilcileri kamu alımlarında özellikle TOKİ projelerinde yabancı markalı ürünlerin şartnamelerden çıkarılması ve yerli ürün kullanımının zorunlu hale getirilmesinin tekrar gündeme getirilmesini istiyor. İhracatçı firmaların sağlıklı büyüyebilmesi için yurt içi satışlarının en az ihracat kadar önem arz ettiği vurgulandı. Özellikle Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleşen büyük milli projelerde, aynı özelliklere sahip yerli mallar yerine yabancı menşeli malların tercih ediliyor olmasının üzüntüyle gözlendiği ifade edildi.

Dünyayı Dolaşacaklar

BAKİEL Komitesi’nin bu yılın Ocak-Şubat ihracat rakamlarının sektör için umut verici olduğuna vurgu yapan İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Rıdvan MERTÖZ ise, “BAKİEL sektöre yönelik bu yıl iki önemli fuara İDDMİB olarak katılım sağlıyoruz. Ayrıca İDDMİB olarak BAKİEL sektörüne yönelik 2016'da 2'ncisini başlattığımız Ur-Ge projemize de devam etmekteyiz. 45 firmadan oluşan bu kümede bu yıl Güney Kore, Meksika, ABD, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne heyet yapılmasını hedefliyoruz. 2017 yılı BAKİEL komitemiz için tanıtım yılı olacak” dedi.

Removal of Germany from BAKİEL Sector

The Turkish fittings, locks and hand tools sector, which joined the Fastener Fair in Germany with 44 exhibitors, achieved the largest stand volume with China after Germany at the most important fair in the world.