seykoc sima aluminyumSima Alüminyum, Yeni Yatırımlarıyla 2022’de Yeni Bir Boyuta Geçecek

Sima Alüminyum Genel Koordinatörü Celalettin KIRBOZ ile firmanın son dönemde gerçekleştirdiği faaliyetleri, yeni tesis yatırımın detayları ve gelecek hedeflerine ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

sima aluminyum fabrika 1 

Yeni tesisiniz ne kadarlık bir yatırımla, kaç metrekare alan üzerine kuruldu?

20.000 metrekarelik kullanım alanı bulunan tesisimiz, 250 Milyon TL’lik bir yatırımla kuruldu. 

Tesisinizin yıllık üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve üretiminize sağlayacağı rakamsal değer gibi bilgileri paylaşabilir misiniz?

Sima Alüminyum olarak biz nitelikli ürün üretimi içerisindeyiz. Bu ürünlerin birçoğu tamamen müşteri odaklıdır. Tasarımından, kalıbına kadar tüm aşamaları bünyemizde yapılan, özel ürünlerdir. Bu nedenle yıllık kapasitemiz hakkında tam bir rakam verebilmek mümkün değildir. Ancak şu anki tesisimiz baz alındığında, yeni yerleşkemizde aylık 2000 ton alüminyum kullanılması planlanmaktadır. Çalışan sayımız 250 civarında olacak. Yeni tesisimizle rakamsal olarak ciromuzun 10 kat artmasını hedefliyoruz.

Tesisinizde yeni ürün geliştirme gibi bir planınız var mı? Farklı alanlara adım atacak mısınız? Ne tür çözümler üretmeyi planlıyorsunuz?

Bizler zaten yüzde 70 Ar-Ge firmasıyız. Birçok ürünümüz kendi tasarımımız ve kendi Ür- GE çalışmalarımız sonucu doğmuştur. Farklı alanlarda da olmak elbette arzu edilmektedir. Ancak prensip olarak ve kaliteyi ilk planda tutan bir şirket olarak önce mevcut alanlarda en mükemmeli yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Bunlar tamamlandı mı, sonrasında farklı alanlarda yapılan Ar- Ge çalışmaları yapılabilir. Biz kendimize birtakım kriterler belirledik. Bunlar bizim “olmaz ise olmazımızdır.” Tüm müşterilerimiz bize mükemmel ürün bedeli ödemekte olduğu için bizim de onlara mükemmeli sunmak gibi bir zorunluluğumuz bulunmaktadır. Bu bizim kendi prensibimizdir. Önce tüm hatlarımız ile mükemmeli sunmalıyız.

sima aluminyum fabrika 1b

Yeni tesisle birlikte üretim ve ihracat faaliyetleriniz nasıl şekillenecek?

Bizler direk ihracat yapan bir şirket değiliz. Ancak dolaylı olarak ürünlerimizin yüzde 80’i müşterilerimiz tarafından ihraç edilmektedir. Yine prensip olarak müşterilerimiz ile rakip olmayı asla istemeyiz. Bu felsefenin bir getirisi olarak, biz müşterilerimizin parça üretimlerini yaparız, onlar son ürün haline getirerek ihraç ederler. Yurt dışından gelen bu tip teklifleri bile müşterilerimizin pazarına müdahale olabilir şeklinde yorumlayarak, değerlendirmiyoruz.

Tesisinizde hangi yeni teknolojiler uygulanacak? Bu teknolojilerle nasıl bir fark yaratılması planlanıyor?

Günümüz imalat sektöründe uygulanan tüm yenilikleri teknolojik olarak da takip ediyoruz. Endüstri 4.0 dan, SCADA sistemine, ERP tabanlı yazılımlara kadar tüm teknolojik sistemleri takip ediyoruz. Bunun yanında robotik ünitelerimiz, maniplatör sistemlerimiz, tamamen otomasyon ile yapılan üretim planlamamız ile ciddi maliyet ve kalite farkları yaratmayı planlıyoruz. Birçok sistem halen kullanılmaktadır. Bunların yanında üretimde yine üretim similasyonundan, CRM e, ultarasonik mamul ve girdi testlerine, çok ender tesislerde bulunan penentrant gibi önemli test mekanizmalarına sahibiz. Fark, kalite için hedeflenmektedir. Kalite, bizleri şampiyonlar liginde tutacak ve şampiyonluk, nitelik olarak hedef olacaktır. Şampiyon şirket, her zaman maddi olarak zaten hedefine varmıştır. İşvereni ve çalışanı memnun şirket, şampiyon şirkettir.

sima aluminyum fabrika 1c

Alüminyum sektörü, pandemiden nasıl etkilendi? Şirketinizin üretim ve ihracat performansında ne tür değişimler yaşandı?

Pandemi açıkçası bizi çok olumsuz etkilemedi. Bu, elbette şirketimizin verdiği hizmet türünden kaynaklandı. Türkiye’nin en büyük alüminyum servis merkezi olan Seykoç Şirketler Grubu bünyesinde hizmet vermekteyiz. Bu demek oluyor ki, alüminyum tedarik süreci ile başlayan süreç; slap levha üretimi, kesimli alüminyum parça üretimi (Router kesim üniteleri), su jetleri ile açılı ve yine şekilli alüminyum levhalardan parçalar üretimi ve devamında Sima Alüminyum tarafında dövme, derin çekme, impact gibi sistemler ile taslak ürünler üretimi, bizim çalışma alanlarımız arasındadır. Bu konumumuz, bizi solunum cihazlarında kullanılan birçok parçanın üretiminden farklı ihtiyaçlara kadar dönemin gereksinimi olan ürünlerin üretimine cevap vermeye yöneltmiştir.

Pandemi sonrasında dünyada üretim ve ülkeler arası ticarette nasıl bir değişim yaşanacak? 

Pandemi süreci, aslında bir üretimin kabuk değiştirme, tarz yenileme şekli olacaktır. Bu dönem birçok sektörü ve üretim şeklini olumsuz etkilerken, bir başka açıdan birçok üretim şeklini de önemli ölçüde pozitif yönde etkilemektedir. Yazılım, otomasyon elektronik, bilgisayar sistemleri ve bunları yöneten kişiler, bir anda ön plana çıkmıştır. Birçok tekstil firması bu dönemde zora düşerken birçoğu da maske, cerrahi tekstil, antibakteriyel tekstil gibi işkolları ile pozitif ivme kazanmıştır. Dünyada üretimin şekli ve cinsi değişecek ancak, ekonomide süreç pozitif olarak sürecektir.

Yeni normalleşme döneminde Türkiye’yi hangi fırsatlar bekliyor?

Ülkemiz yakın geçmişte savunma sanayide yaptığı atılımlar ile önemli kazanımlar elde etmiştir. Halen bu alanda yapılan çalışmalar ülkemize gelir kazandırmakta ve sürekli yükselen bir grafik göstermektedir. Yeni iş planları arasında; organik tarım ve bağlı olarak bu işin yan sanayisi çıktı ürün endüstrisi, yine pandemi süreci ile ihtiyaç duyulan şehir ve pandemi hastaneleri ile özellikle İstanbul’daki havalimanı içinde oluşturulan hastane ile sağlık turizminde önemli aşamalar kaydedildiği gözlenmektedir. Terörün kontrol altına alınması ile doğu ve güney doğuda hayvancılık da tekrar gelişmeye başlamıştır. Buradan yola çıkarak, gelecekte dünyada çok önemli olan savunma, sağlık, gıda sektörlerinde, dünya pazarında ülke olarak belirleyici olmayı hedefliyoruz düşüncesindeyim.

2020 yılını değerlendirir misiniz? 2021 yılından beklentileriniz, hedefleriniz nelerdir?

Biz 2020 ve 2021 yılında yatırımı hedeflemiş bir iş grubuyuz. Bu yıllarda sektörümüzde bulunduğumuz yeri korurken, aynı zamanda yatırımlarımızı tamamlayarak 2022 yılında bambaşka boyutta bir grup haline dönüşeceğiz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Bu güne kadar satış, pazarlama, imalat sistemlerinde olan grup şirketlerimiz, yakın zamanda lanse edeceğimiz çok önemli bir gelişme ile Türkiye alüminyum sektörüne olan vefa borcunu ödeyecek atılımı hayata geçirecektir. Tüm ülkemize, sektörümüze sağlık ve başarılar dileriz. Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak tüm ekibinize teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.

Sima Aluminum Is To Enter Into A New Dimension In 2022, Thanks To Its New Investments

We interviewed with Celalettin KIRBOZ, the General Coordinator of Sima Aluminum, regarding the recent operations conducted by the company, details of the investment on new facility, and regarding their future goals as well.

sima aluminyum fabrika 1e

sima aluminyum fabrika 1d

Powered by OrdaSoft!