İDDMİB, Ezber Bozan Projeleriyle 2021’de de Uluslararası Ticaret Köprülerini Sağlamlaştıracak

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin ÖZTİRYAKİ ile pandemi dönemi başta olmak üzere son zamanlarda gerçekleştirdikleri çalışmalar ve hedefledikleri yeni projelere ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

iddmib 2

Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve sektöre verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz? 

1954 İstanbul doğumluyum. Vefa Lisesi ve Sultanahmet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Öğrencilik yıllarımda aile şirketimiz olan Öztiryakiler’de başlayan iş hayatım, firmanın tüm bölümlerinde birçok görev üstlenerek devam etti. Öztiryakiler’de üretim, Ar-Ge, satın alma ve ihracat başta olmak üzere firmada üstlendiğim görevlerle ülkemiz sanayisine de çok önemli hizmetler verdim diye düşünüyorum. Şu anda Öztiryakiler A.Ş Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliği ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı görevlerini sürdürüyorum.

İDDMİB’deki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), iştigal alanı altına giren alüminyum, bakır, döküm, ev ve mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak, yapı malzemeleri, metal hırdavat, metal ambalaj ve kaynak malzemeleri gibi sektörlerde ihracatın artırılması için çalışmalar yürüten bir birlik olup, Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. Alt sektörlerimizle ilgili yaptığımız çalışmalarımızı kısaca; dünyanın önde gelen sektörel fuarlarına milli katılım organizasyonları düzenlenmesi, Ticaret/ Alım Heyetleri ve pazar araştırmaları yapılması, firmalarımızın dış pazarlara dönük olarak ihtiyaç duydukları eğitimlerin verilmesi, AR-GE Proje Pazarı ve tasarım yarışmaları düzenleyerek sanayici-akademisyen-öğrenci ve girişimcileri yenilikçi ve ilerici projelerde buluşturulması, sektörümüze yeni değerler kazandırılması, üyelerimize sektörel ve ülke bazlı raporlar hazırlaması, sektörel UR-GE projeleri ve toplantılar düzenlemesi olarak sıralayabiliriz.

Ayrıca, sektörümüzde yaşanan sorunlar, öneriler ve çözümler için ilgili alanda önde gelen firma ve derneklerden katılımcılar ile yönetim kurulu üyelerimizin başkanlığında toplantılar ve çalıştaylar düzenleyerek, değerlendirmelerin yapılmasını sağlıyoruz. Bunların yanı sıra yeni gelişmelerden üyelerimizi haberdar edebilmek adına alanında uzman kişiler ile seminer ve eğitimler düzenliyor ve gerekirse ilgili konularda tanıtım ve bilgilendirme broşürü, dergi ve kataloglar hazırlıyoruz.

İDDMİB olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Demir ve demir dışı metaller sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatına aralıksız katkı vermek amacıyla pandemi döneminde de çalışmalarına hız kesmeden devam etti. Bu zor günlerde İDDMİB bünyesindeki sektörlerimizin birçoğu hızla çalışanlarının güvenliğini ve sağlığını koruyucu tedbirlerini alarak, fabrikalarında ara vermeden üretti, ihracat yapmak için daha fazla efor göstererek aralıksız çalıştı. Dijital platformlar, sanal fuar ve konferanslar artık ticarete yön veriyor. 2020 yılının ilk 10 ayında 7 sanal ticaret heyeti gerçekleştirdik. Firmalarımız yerel firmalarla iletişim kurarak, pazarı tanıdılar ve bilgi edindiler. Bu durum bizlere fiziki ve geleneksel pazarlama yöntemleri dışında da satış yapmanın ve müşteri portföyünü artırmanın mümkün olabildiğini gösterdi. 

Bu kapsamda son olarak 5-15 Ekim tarihleri arasında sektörün hedef pazarları olan Hindistan’a ve Pakistan’a sanal ticaret heyetleri düzenledik. Hindistan ve Pakistan, hedef ülkelerimiz arasında yer alıyor. İki ülke ile toplamda 1,5 milyar nüfustan, 19 milyar dolarlık demir ve demir dışı metaller ithalatından ve toplamda ise 529 milyar dolarlık ithalattan bahsediyoruz. 14 Türk firmanın katılımı ile gerçekleşen heyette, toplam 204 yabancı firma ile toplam 287 görüşme yapıldı. 2021 yılında, sanal heyetler ile başlattığımız iş görüşmelerini fiziki heyetler ile tamamlayarak daha yakın temaslar kurarak ilişkilerimizi güçlendireceğiz.

Sanal heyetlere ilave olarak firmalarımızı yılın 365 günü yabancı satın almacılar ile buluşturacak web portal projemizi hayata geçirdik. İlgili portallarımızda, sektörümüzün ve firmalarımızın tanıtımını gerçekleştirmenin yanı sıra, sanal ticaret heyetlerimizin devam görüşmelerini de gerçekleştireceğiz. Alüminyum, bakır, hırdavat, mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak ekipmanları ve döküm alt sektörlerimize yönelik oluşturduğumuz portallarımızın tanıtımını kasım ayı sonunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sektörümüzü besleyecek eğitim ve konferanslar yine gündemimizde yer alıyor ama dijital eğitimler ve webinarlar olarak devam ediyor. Yine üyelerimizin sorunlarına eğilerek, devlet nezdinde kendilerine temsiliyet kazandırıyor, çözüm üretiyoruz. Ayrıca,  rapor gibi taleplerini de bir yandan karşılamaya devam ediyoruz.

Son olarak İDDMİB’in iştigal alanındaki alüminyum sektörüne yönelik olarak hazırlanan “Vocational Training and Education for Aluminium Sector (AluVET)” Projesi, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından hibe almaya uygun bulundu.

Yeni normalleşme sürecinde Türkiye’yi ve sektörümüzü neler bekliyor?

Demir ve demir dışı metaller sektörümüz, ‘Yeni Normal’ olarak adlandırılan dönemde de ülke ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat özelinde yüksek katma değer sağlamaya devam ediyor. Özellikle birliğimizin düzenlediği Sanal Ticaret Heyetleri ile uluslararası ticaret köprüleri sağlamlaştırılıyor. Sektörümüzün bilhassa ülke gruplarına göre ihracatına baktığımızda, ihracatçılarımızın Sanal Ticaret Heyetleri vasıtasıyla pazar çeşitlendirmesini gerçekleştirme noktasında ilerleme kaydettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu doğrultuda sektörümüz gerekli tedbirleri alarak üretmeye ve bizler de birlik olarak ihracatı artırmaya destek olacak her türlü çalışmayı planlayarak hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Pandemi, birçok konuya bakış açımızı ve iş yapış şekillerimizi derinden etkiledi. Dünya artık eskisi gibi olmayacak. Birçok konuda kendine yeterliliğin bir zorunluluk olduğunu gördük. Bu doğrultuda birlik olarak özellikle üretimde girdi olarak kullanılan ara mamullerin ithalatının azaltılmasına büyük önem veriyoruz. Demir ve demir dışı sektörü olarak gerek savunma sanayi gerek otomotiv sanayi olmak üzere çeşitli sektörlerimizin ihtiyacı olan mamul ve yarı mamul ihtiyacını büyük oranda yerli üretim ile karşılıyoruz. Ancak Türkiye’de üretilmeyen ve üretim yapmak için ithal etmek zorunda olduğumuz bir takım ara mamuller mevcut. Bu ara mamulleri tespit ederek üretmek sanayiciler olarak bizim görevimiz. Son yıllarda devletin sağladığı kredi olanakları, Eximbank’ın katkısı ile ülkemizde birçok alanda yeni yatırım imkânları ortaya çıktı. Birlik olarak sektörle koordine şekilde bu işi takip etmekteyiz. 

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

2020 yılının ilk aylarında pandemi sebebiyle ihracatımızda yaşanan düşüşü, 2020 yılının son aylarına doğru hızla kapatarak normale çok yaklaştık. Bu sebeple bu ivmede gideceğimizi düşünürsek 2021 yılı için 9,5 milyar dolar ihracat hedefi belirledik.

Demir ve demir dışı metaller sektörü, ana ihraç pazarı Avrupa olsa da dünyanın her noktasına ihracat gerçekleştiren bir yapıya sahip bulunuyor. 2020 başında belirlediğimiz gibi 2021 için de Avrupa dışındaki pazarlarda ihracatımızı geliştirmeyi ve farklı coğrafyalara yönlenmeyi sürdüreceğiz. Bunun yanında ABD pazarı bizim için çok önemli. ABD’de de bu dönemde tedarik kaynaklarını çeşitlendirmenin önemini gördü. Bunu fırsata çevirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ihracat pazarımızı ve satış imkânlarımızı geliştirecek ve çeşitlendirecek projeler üretmeyi asli görevlerimiz arasında görüyoruz. Bu noktada, toptancıların organize olduğu ve kümelendiği İSTOÇ ve benzeri oluşumların tanıtılması için bir proje başlatıyoruz. Bu yolla konteyner ölçeğinde sipariş veremeyen alıcıları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz. Özellikle Afrika, Orta Asya gibi bölgelerden birçok alıcı parça parça siparişlerini bir konteynerde birleştirerek ithalat yapmayı tercih ediyor. Biz bu işlemleri kolaylaştıracak bir organizasyonu hayata geçirmeyi ve bunu yurtdışında uygun hedef kitleye tanıtmayı planlıyoruz. Bu proje birçok malın ülkemizden ihraç edilmesine de zemin oluşturacak.

Ayrıca pandemi döneminde ihtiyaç duyulan ürünlere yönelik tespitleri gerçekleştirerek, üyelerimizi bu konuda yönlendirecek projeler yapmayı planlıyoruz. Dünyanın ihtiyaçlarını bu önümüzdeki dönemde iyi analize ederek,  hastane yatırımları gibi projeleri yakından takip edip çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yerli malı kullanımının artırılması, ithal malların yurt içinde üretilmesi, katma değerli üretim, dünya markaları yaratmak, yüksek teknoloji ve tasarımda gelişmeler göstererek kalıcı ve istikrarlı şekilde cari fazla verir hale gelmek her zaman olduğu gibi önceliğimizde yer alacak.

ABD ve Avrupa Birliği gibi önemli pazarlardaki ticaretimizi daha da geliştirmek için katma değerli, markasıyla ve tasarımıyla öne çıkan ürünlerin arz edilmesine ilaveten verimlilik ile çevre etkileri konularında da kendimizi geliştirmeliyiz. Önümüzdeki dönemde üretilen ürünlerin çevre üzerinde yarattığı etkinin de ihracatta ilave vergiler doğuracağı bir dönemin yaklaştığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda düşük karbon ekonomisine dönüşümümüze hız vermeli ve sanayimizin karbon ayak izini küçültmek için adımlar atmalıyız. Bu hususta göstereceğimiz adaptasyon kabiliyeti yakın gelecekte rekabet gücümüz üzerinde de önemli bir etkiye sahip olacak.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Ekonomik refaha giden yolun ihracattan geçtiği ve bu konuda harcadığımız çabanın ne kadar isabetli olduğu her geçen gün daha da anlaşılıyor. Özellikle katma değerli ürünlerin ihracatı her zaman önceliğimizdeki yerini koruyor. Bu sebeple yıllardır düzenlediğimiz İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, Birlikte Tasarlayalım ve Metalik Fikirler AR-GE Proje Pazarları gibi etkinliklerimiz ile Türkiye’de tasarım, AR-GE ve inovasyon bilincine katkıda bulunmaya da devam edeceğiz. Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak, üretim ve ticaret faaliyetlerimizi artırmaya yönelik çalışmalarımızda verdiğiniz haber destekleri için teşekkür ederiz.

IDDMIB will strengthen International Trade Bridges in 2021 with its Groundbreaking Projects

We had an interview with Tahsin ÖZTİRYAKİ, the President of the Istanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters Association (IDDMIB), regarding their recent works and the new projects they target, especially during the pandemic period.

Powered by OrdaSoft!