Alexmach, Yüksek Mühendislik Gücüyle İhracatta Yüzde 50 Seviyelerine Ulaşmayı Hedefliyor

Alexmach Mühendislik Ortağı ve Genel Müdürü İlker DOĞRUYOL ile firmanınkuruluşundan bu yana sergilediği faaliyetleri ve gelecek hedeflerini ele aldığımız, sektörel değerlendirmede bulunduğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 alexmach 84aa

 

Röportajımıza başlarken bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

1975 İzmir doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite tahsilimi Kütahya’da yaptım. Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Üniversitede bitirme tezimi Alüminyum Magnezyum alaşımları ve Uçucu Kül Kompozitleri konusunda yaptım. Üniversite bittikten hemen sonra askerlik görevimi yaptım ve geldikten sonra hemen iş hayatına atıldım. 2000 yılında alüminyum profil üretimi sektöründe Arslan Alüminyum firmasında şef olarak işe başladım. 11 yıl orta ve üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra yine sektör içerisinde birkaç alüminyum firmasında da yöneticilik yaptım. Bu firmalarda yıllarca yöneticilik yapmanın yanında birçok devlet desteğinden faydalanabilmek için çeşitli projeler hazırladım ve hayata geçirdim. Ayrıca Sanayi ve Ticaret Odalarında bilirkişi eksperliği, Türk Standartları Enstitüsü’nde sözleşmeli mühendis ve Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitmenlik görevlerinde de bulundum. En son Saray Alüminyum firmasında teknik müdürlük görevi yaptıktan sonra Sistem Makine ve Endüstriyel Fırınlar firmasıyla ortak olarak Alexmach Mühendislik San. Ve Tic. A.Ş firmasını kurduk. Halen ortağı olduğum Alexmach firmasında Genel Müdürlük görevi yapmaktayım.

Firmanız hakkında bilgiler verebilir misiniz?

Alexmach Mühendislik şirketi, Sistem Makina Endüstriyel Fırınlar firmasının grup şirketlerinden birisidir. Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde 3000 m2 kapalı alanda 10 beyaz yaka 40 mavi yaka personel ile imalat yapmaktadır. Üretilen sistemlerin tüm mühendislik çalışmaları kendi kadrosundaki deneyimli mühendislik ekibi ve tecrübeli makine imalatçıları ile yapılmaktadır. Alexmach Mühendislik 23 yıllık tecrübe ve bilgi birikimi ile 2021 yılında alüminyum ekstrüzyon sektöründeki taşıma (aktarma) sistemleri ve bunların yardımcı ekipmanları gibi ürünleri sektöre kazandırmak amacıyla kurulmuştur.

alexmach 84bbFirmanızın faaliyetleri ve ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

Firmamız genellikle alüminyum profil imalatı için gerekli olan ekstrüzyon hatlarındaki makinaları yapmaktadır. Bunlara örnekler verecek olursak; billet fırçalama makinaları, billet sıcak kesim makinaları, ekstrüzyon presi sonrası soğutma üniteleri ve hava & su söndürme (quenching ) üniteleri, yine ekstrüzyon sonrası tekli ve ikili çekme (single ve double puller two head ve three head) makinaları ve hatları, profil taşıma ve aktarma konveyör ve masaları, doğrultma (germe) makinaları ve hatları, ebatlama testereleri, profil istifleme ve sepet istifleme sistemleri, robotik taşıma sistemleri, maniplatörler, kalıp çıkarma presleri, geri dönüşüm presleri, lineer yükleme ve boşaltma makinaları, otomatik kesim hatları ve ayrıca otomatik fabrika dağılım ve stoklama sistemlerinin imalat, montaj ve kurulumlarını yapmaktadır.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Bizim en güçlü yönümüz bir mühendislik firması olmamızdır. Yapılan tasarımlar son teknolojiler takip edilerek sistemlerimizde en uygun olan ürünler seçilerek yapılmaktadır. Kullanım ve işlevsellikler sektördeki ekstrüzyon tecrübemizle birleşerek bir katma değer oluşturmaktadır.

Diğer güçlü bir yanımız da firma yöneticilerimizin alüminyum ekstrüzyon imalatından gelmesidir. Bu bize işlevsellik, ergonomiklik ve enerji tasarrufu konularında sistem tasarımlarımızda ve müşterimiz için çok büyük fayda kazandırmaktadır. Bütün imalat için gerekli olan makine alt yapımızın bünyemizde olması da ayrıca bize zaman ve kontrol edebilirlik anlamında güç katmaktadır. Ürünlerimizde kullanılan malzeme, yardımcı makine ve ekipmanları TSE ve CE sertifikalı ve sektörlerinde lider firmalar olmalarına dikkat ediyoruz. Bu sayede Avrupa standartlarında imalat ile kaliteli ürün ve sistemlerle rekabetçi olarak avantaj sağlamaya çalışıyoruz.

Çözüm ortaklarınızı seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Herhangi bir firma için yaptığı işin türü ne olursa olsun çözüm ortakları çok büyük önem arz etmektedir. Firmamızın başlıca kriterleri çalışacağımız çözüm ortaklarının projelerimize bakış açısı, profesyonel ve alanında tecrübeli olması, teknolojiyi takip etmesi, tasarımlarımızda farklı çözümler ile feed back yapması, hızlı hareket kabiliyeti ve lojistik destekleridir.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Son 20 yılda Türkiye’den yapılan imalat sanayii ihracatının sektörel kompozisyonu değişirken, ihracatın yurt dışı katma değerinde de kayda değer bir artış görülmektedir. Türkiye’de imalat sanayiinin zaman içinde küresel değer zincirlerine katılımının artması olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de hangi sektörlerde ve küresel değer zincirlerinin hangi katmanlarında bu eklemlenmenin gerçekleştiğinin analiz edilmesi önem taşımaktadır.

Bu bilgileri göz önünde bulundurularak tasarım ve teknolojik kabiliyetimizi en üst seviyede tutup ihracatta %40-50 seviyelerine gelebilmek hedefimizdir. Tabii ki dünyada bizim yaptığımız hat ve makinaları yapan ciddi rakiplerimiz bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili yapacağımız projelerin kalitesi, ergonomik ve ekonomik yapısıyla rekabetçi yanımızı artırarak global piyasada ciddi oranda yer almak istiyoruz.

Katılım sağladığınız ve sağlayacağınız fuarlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

ALUEXPO  2021– 7. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı ile ALUMINIUM 2022 Exhibition Center Düsseldorf, GERMANY fuarlarında yerimizi aldık. Bu sene ALUEXPO  2023– 8. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı’nda en yeni ürünlerimizi sergileyeceğiz.

alexmach 84c

Alüminyum sektörüne ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

2021 ve 2022 yılında alüminyum sektörü özellikle Türkiye’de platin çağını yaşadı diye tabir edebilirim. Bu durumun birkaç yıl daha devam edeceğini öngörüyordum fakat 2023 yılında global krizin büyümesi enerji fiyatlarındaki artışlar sektörü geri yönde büyük oranda etkiledi. Alüminyum ekstrüzyon hatları yatırımları hızla devam etmektedir. Avrupa’nın ve dünyanın pandemi sürecindeki Çin’e olan bakış açısı ve uygulamış olduğu stratejilerden dolayı ülke olarak avantajlı hale geldiğimiz aşikar. Çin’e karşı olan bu tutumlardan dolayı hızlı bir ivmeye ulaşan sektörümüzde geriye çekiliş yani Çin’e dönüş başlasa bile şu anki durumun maksimum %70’ler seviyesine gerileyeceğini düşünüyorum. Yani önümüz açık. Bu durum, sektörel olarak ülkemiz ve firmalarımız açısından çok büyük bir avantajdır.

Firmanızın hedef, plan ve beklentilerinden bahseder misiniz?

2023 yılı hedeflerimiz; giderek artan ivmeyle büyüyen işlerimizi devam ederek, iç piyasa ve ihracatta aldığımız işleri de zamanında teslim ederek, müşteri memnuniyeti kapsamında referanslarımızı artırmaktır. Bunun yanı sıra bazı makine yatırımlarımıza da devam edeceğiz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine, röportaj fırsatı sağladıkları için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

Alexmach Aims to Reach 50 Percent in Exports with Its Advanced Engineering Capability

We made an interview with İlker DOĞRUYOL, the Partner and General Manager of Alexmach Engineering, where we not only discussed the activities of the company since its incorporation, and its future targets, but also made a sectoral evaluation as well.

Powered by OrdaSoft!