eti aluminyumEti Alüminyum, İki Yeni Ürünüyle İthalatı 70 Milyon Dolar Azaltacak

Türkiye’nin cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum fabrikası Eti Alüminyum, geliştirdiği 2 yeni ürünle önemli bir adım attı. Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen “Özel Alüminyum Trihidroksit” (ATH) ve “Özel Alümina” ürünleriyle 2021’de en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.

 

 

 

eti aluminyum 1a

Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren Eti Alüminyum’un Genel Müdürü Mehmet ARKAN, yaptıkları yatırımlar sayesinde şirketin Türkiye’nin stratejik kurumları arasına yerleştiğini bildirdi. Mehmet ARKAN, “2005’te yapılan özelleştirmeden sonra 580 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Verimsiz halde olan tesis, bugün Türkiye’nin alüminyum ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılar hale geldi” dedi. Savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler verdiklerini anlatan Mehmet ARKAN, “Ar-Ge merkezimizde katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmalar çerçevesinde, stratejik öneme sahip iki ürün geliştirdik. Ürünler, alüminyum ve alüminyum bileşiklerinin sahip olduğu özelliklerle onlarca sektörde tercih edilir hale geldi. Bu kapsamda biz de alüminyuma ileri teknoloji katarak Türkiye’de üretilmeyen ürünleri üretmeye başladık. Bu ürünlerle 2021’de en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bunu da kendi kurduğumuz altyapı ve yetişmiş insan gücümüzle başardık” diye belirtti.

Kapasite 50 Bin Tona Çıkacak

ATH, dünyada 1.5 milyar dolarlık bir pazara sahip. Türkiye’de ise yaklaşık 14 bin 500 ton ATH ithal ediliyor ve 13.7 milyon dolarlık cari açığa sebep oluyor. Eti Alüminyum, EtiFine markası ile 2015’te başladığı ATH yatırımına 50 milyon dolarlık ilave yatırım yapacak, üretim kapasitesini 50 bin tona çıkartacak. Böylece hem Türkiye’nin ihtiyacı karşılanacak hem de ihracat kapıları açılacak.

Mehmet ARKAN: “Batarya İçin Çalışıyoruz”

Türkıye’nin yerli ve milli otomobil hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla çalıştıklarını anlatan Mehmet ARKAN, lityum karbonat üretimi için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını söyledi. Mehmet ARKAN, bu kapsamda yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Boksit cevherinden lityumun geri kazanılması konusunda laboratuvar çapında çok olumlu sonuçlar elde ettik. Yapılan numune çalışmalarının ‘Li-ion bataryalarında kullanıma uygun’ olduğu görüldü. 2021’de devreye alacağımız pilot tesis, yıllık 3.5 ton lityum karbonat üretecek. ETİ Alüminyum A.Ş. yılda 370 ton lityum karbonat üretim potansiyeline sahip.”

Eti Alüminyum Is To Decrease Import By $ 70 Million Thanks To Its Two New Products 

Turkey’s one and only integrated aluminum factory, which is capable not only of deriving aluminum from ore, but also of conducting the production from mineral to the end-product, Eti Alüminyum has taken another major step with the 2 new products it has developed. Thanks to the “Special Aluminum Trihydroxide” (ATH) and “Special Alumina”  products it has developed by R&D activities, no less than $ 70 million of imports shall be avoided in 2021.

eti aluminyum 1b

Powered by OrdaSoft!