TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Türkiye’de Bir İlk Olan Yeni Projesiyle Alüminyum Sektöründe Çığır Açıyor

Geliştirdikleri proje ve ürünlerle sürdürülebilir, yenilikçi, bilimsel ve teknolojik çözümler üreten TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü, Türkiye’de bir ilke daha imza attı. Alüminyum üretiminde mukavemetle birlikte hafiflik gerektiren, farklı uygulama alanlarında, enerji sönümleme ve ısı iletim özelliklerine sahip

alüminyum A356 alaşımdan açık gözenekli metal köpük, metal bal peteği ve metal kafes (lattice) yapılarını, hassas döküm yöntemiyle üretmeyi başardı.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Başuzman Araştırmacı Dr. Levent TURHAN, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nün bu başarısının alüminyum sektörüne kazanımlarını şöyle anlattı:

 

tubitak 2a

“ARDEB tarafından desteklenen ‘Düzenli Ve Açık Gözenekli Geometride Metal Köpüklü Akış Kanalına Sahip Yüksek Performanslı Kompakt Isı Eşanjörü Tasarımı ve Geliştirilmesi’ başlıklı 1003 projemizin arkasında kapsamlı bir Ar-Ge çalışmaları yatmaktadır. Projemiz kapsamında; dünyada ticari olarak sadece 2 firma tarafından hassas döküm yöntemiyle üretildiği bilinen açık gözenekli metal köpük adı verilen ve yaklaşık yüzde 95 gözenekliliğe sahip, çok hafif bu boşluklu yapıda alüminyum malzemeleri, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Laboratuvarlarında yerli dökümcülerin de desteğiyle üretmeyi başardık. Ayrıca özgün tasarım bal peteği ve kafes yapıları, döküm mum modelleri polimer esaslı 3 boyutlu yazıcıda üretilerek, aynı şekilde hassas döküm yöntemiyle üretimlerini de gerçekleştirdik. Alüminyum alaşım dışında, sarı ve kırmızı pirinç alaşımdan bal peteği ve kafes yapılar da aynı yöntemle üretilebilmektedir.” (Resim-1)

tubitak 2b

Bu metal köpük, bal peteği ve kafes yapılar; yüksek oranda gözenekli (hücreli yapıda) olduklarından, mühendislik alanında stratejik cihazların/yapıların hafifletilmesinde ve ayrıca enerji sönümleme/emme özelliğine de sahip olduklarından, otomobil gibi taşıtların örneğin tampon veya yan duvar bölgelerine uygulanabildiğinde, çarpışma enerjisini de sönümleme gibi bir rol da oynayabilmektedir. Bu özelliklerine ilaveten aynı zamanda yüksek ısı transfer yüzey alanlarına da sahip olmalarıyla, ısı değiştiricilerde kanatçık (fin) olarak kullanılabilme potansiyeline de sahiptirler. Tüm dünyada olduğu gibi, TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü’nde de bu metal köpük malzemeleri farklı stratejik alanlarda uygulamaya yönelik Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları yoğun bir tempoda devam etmektedir.“ (Resim-2-3-4)

TÜBİTAK-MAM (Scientific & Technological Research Council of Turkey-Marmara  Research Center) Material Institute Breaks New Ground In Aluminum Sector With Its Project As Being The First In Turkey

Having been creating sustainable, innovative, scientifc, and technological solutions, thanks to the projects and products they develop, TÜBİTAK MAM Material Institute has blazed another trail in Turkey. It has succeeded to produce open cell metal foam, metal honeycomb, and metal lattice structures of aluminum A356 alloy, which requires not only endurance but lightness in aluminum production, and has crash/impact energy absorbing and thermal energy transfer features in various felds of application.

tubitak 2c

Powered by OrdaSoft!