GALSİAD Türkiye Rusya Federasyonu Metalürji Buluşması’nı Gerçekleştirdi

GALSİAD, Türkiye-Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Türkiye Rusya Federasyonu Metalürji Buluşması’na imza attı. Buluşmada Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alexey V. GRUZDEV, Rusya Federasyonu Sanayi Ticaret Bakanlığı Metalürji Genel Müdürü Vladislav Leonidovich DEMİDOV ve Rusal grubundan Olga MAHMUDOVA ile 1,5 saat süren görüşme gerçekleştirildi.

 

 

galsiad 802a

GALSİAD (Girişimci Alüminyum Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği), alüminyum ürünleri tedariki, atık alüminyum ve alaşımlarının işlenmesine yönelik alüminyum ithalatı da dahil olmak üzere çok sayıda başlıkta Türkiye- Rusya arasındaki işbirliğinin artırılması amacıyla Türkiye Rusya Federasyonu Metalürji Buluşması düzenledi. 25 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen buluşmada Rusya’yı; Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Alexey V. GRUZDEV, Rusya Federasyonu Sanayi Ticaret Bakanlığı Metalürji Genel Müdürü Vladislav Leonidovich DEMİDOV ve küresel endüstriyel pazarının lideri Rusal grubundan Olga MAHMUDOVA gibi önemli isimler temsil etti. Resmi ve iş çevrelerinden oluşan bir heyetle İstanbul’a gelen Rus temsilciler, GALSİAD tarafından ağırlandı. GALSİAD ile Rusya Alüminyum Derneği ve Rusya Krasnoyarsk Bölge Başkanı arasında iyi niyet protokolleri imzalandı.

Vergi Konusu Vurgulandı

Rus heyetine Türkiye Rusya Federasyonu Metalürji Buluşması organizasyonu sırasında sundukları katkılardan ötürü teşekkür eden GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin KIRBOZ, şu değerlendirmede bulundu:

“Toplantı sırasında Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakan yardımcısı Alexey V. GRUZDEV, onun yönlendirmesi, talimatıyla Rusya Federasyonu Sanayi Ticaret Bakanlığı Metalürji Genel Müdürü Vladislav Leonidovich DEMİDOV ile 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantıya Rusal grubundan Olga MAHMUDOVA da eşlik etti. Toplantıda, Türkiye’den Rusya’ya yapılan ihracat faaliyetlerinde (nihai ürün alüminyum profil vb) Rusya tarafından alınan koruma vergilerinin kaldırılmasını, Türkiye’nin Rusya’ya herhangi bir tek taraflı vergi uygulamadığı, uygulanan verginin ise Avrupa Birliği Gümrük Müktesebatı’ndan kaynaklandığını vurguladık.”

Kapsamlı İşbirliklerinin Yolları Açıldı

GALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin KIRBOZ, buluşmada öne çıkan başlıkları şöyle özetledi:

“Rusal gurubundan daha fazla ürün alabilmek için fiyat ve diğer mali enstrümanlarda daha rahat bir sistem kurulmasının önemi, Rusya’nın uyguladığı stratejik ürün gruplarının kapsamında özel alaşımlı alüminyum malzemenin ithalatının daha rahat hale getirilmesi, halen sıkıntıda olan bankacılık transfer problemi konusunun hızlı şekilde çözüme ulaştırılması, Türkiye’de açılacak bir banka gibi alternatiflerin değerlendirilmesi, navlun nakliye problemlerine ve tırlarımızın Rus gümrüklerinde bekleme sürelerinin iyileştirilmesi, Rusya ile onların tarafında iki ülkenin ortak olacağı bir alüminyum üretim tesisinin kurulması gibi konular konuşuldu. Halen satılmakta olan ve Türkiye ihtiyacının en önemli ürün gruplarını üreten bir Rus tesisini satın almak veya işletmek yönünde bir girişimde bulunduk. Bunun yanı sıra hurda kırma ayıklama tesisinde Ruslara know how verebileceğimizi, yine birlikte iş yapabileceğimizi anlattık. Yüksek stratejik alaşım ve mamul ihracatında ve ithalatında bir barter sisteminin kurulabileceği yönünde olumlu karar aldık. Rusya’da bulunan bir metalürji metal derneğiyle işbirliği yapma yolunu açtık. Rus yetkililer bu yönde istekte bulundu. Rusya’nın kurmayı planladığı ve üzerinde çalıştığı bağımsız Rus Alüminyum Borsası ve fiyatlama sisteminin içerisinde Türkiye’nin de olması ve ülkemizde bu borsanın bir aktif deposunun kurulması talebimizi ilettik. Türkiye Rusya arasındaki Rusal dışındaki şirketlerin de alım satımına kolaylık sağlanması gibi konularda önemli sayılacak görüşmeler ve işbirlikleri yaptık. Bankacılık sektörünün daha efektif çalışabilmesi için Rusya’nın ülkemizde bir muadil banka oluşturmasının daha doğru olacağını anlattık.”

GALSİAD (Entrepreneur Aluminium Industrialists’ and Businessmen’s Association) organized Türkiye-Russian Federation Metallurgy Meeting

GALSİAD organized Türkiye-Russian Federation Metallurgy Meeting in order to improve the trade and economic relations between Türkiye and Russia During the organization, a 1.5-hour meeting was held with Alexey V. GRUZDEV, Deputy Minister of Industry and Trade of the Russian Federation, Vladislav Leonidovich DEMIDOV, Director-General of Metallurgy of the Ministry of Industry and Trade of the Russian Federation, and Olga MAHMUDOVA from Rusal Group.

galsiad 802b

Powered by OrdaSoft!