kizilelma 82Bayraktar KIZILELMA Belgeselinin Galası İstanbul Kongre Merkezi’nde Yapıldı

Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme aşamaları ve Baykar’ın insansız hava aracı geliştirme yolculuğunu anlatan “Hedef KIZILELMA” belgeselinin ilk bölümü, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen özel gösterimle izleyiciyle buluştu.

 

 

 

 

kizilelma 82a

Baykar Genel Müdürü Haluk BAYRAKTAR ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk BAYRAKTAR’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen galaya iş, sanat, siyaset, medya ve spor dünyasından çok sayıda davetli katıldı. Kongre merkezinde 3 ayrı salonda yapılan gösterimi aynı anda yaklaşık 5 bin kişi izledi.

20 Yıllık Zorlu Yolculuk

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayiinde yeni bir dönemin kapılarını açan ve tüm dünyada büyük ses getiren Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) geliştirme serüveni “Hedef KIZILELMA” belgeselinin gösteriminde konuşan Selçuk BAYRAKTAR, “ Ülkemize milli ve özgün insansız hava araçları kazandırma mücadelemizin 20 yıllık hikâyesini anlatan Hedef KIZILELMA belgeselinin ilk gösterimine gelerek bizleri yalnız bırakmadığınız, heyecanımıza ortak olduğunuz ve dualarınızı esirgemediğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum. KIZILELMA yolculuğu tarihimizde de olduğu gibi asla kolay olmadı.

İnişleri ve çıkışlarıyla, acısıyla tatlısıyla hayatın kendisi gibi zor ama azimle, gayretle, dostlukla ve iyi ahlakla güzelleşen yoğun bir serüven yaşadık” diyerek Bayraktar KIZILELMA’nın ilk uçuşundan sonra, uçuş kontrol bilgisayarının içine yazdığım mesajı paylaştı.

Selçuk BAYRAKTAR’ın KIZILELMA’nın hangi ruhla ve ne maksatla bu mücadelenin verildiğini hatırlatmak için tarihe düşülmüş bir not olarak tanımladığı mesajı şöyle:

Sevda Kuşun Kanadında…

“Bu mesaj ülkemizin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA’nın ilk uçuşundan sonra, tarihe ve gelecek nesillere not düşmek için KIZILELMA’nın uçuş kontrol bilgisayarının içine yazılmıştır. KIZILELMA, adı gibi milli İHA mücadelemizin en başından itibaren 20 senedir hayalini kurduğumuz, varmayı hedeflediğimiz bir menzildi. Yaklaştıkça uzaklaşan, uzaklaştıkça bizleri ve gayretimizi kamçılayan bir hedef. Rabbimize şükürler olsun Bayraktar AKINCI’nın ilk uçuşundan üç yıl sonra bu menzilin ilk durağına varmış olduk. Bizler bu mücadeleyi rahmetli Babamız Özdemir BAYRAKTAR’ın hayatını ve ruhunu adadığı gibi ülkemizin ve ordumuzun etrafındaki teknolojik kuşatmayı kırmak, semalarımızda hür ve bağımsız olalım diye yürüttük.

Anamız Canan BAYRAKTAR’ın bizlere nasihatinde ‘’Süt Hakkımdır’’ diyerek ifade ettiği gibi bu mücadelemizi her nefesimizde, her adımımızda Hakk bildiğimiz dosdoğru yoldan ayrılmadan, tüm engellere rağmen ahlaktan, doğruluktan bir milim dahi taviz vermeden yürüttük. Ecdadımızın tıpkı Ergenekon Destanı’nda demir dağları eriterek, dağın içinden yol açıp yeni bir dünyaya yürüdüğü gibi KIZILELMA’nın ilk uçuşuyla, bizler de geleceğin hava muharebesini kuşatacak yeni bir dünyanın kapılarını açmış bulunuyoruz. Menzilin kapısını aralamış olsak da menzil ilk mücadeleye başladığımız gün kadar uzakta. Azimle, gayretle, inançla tepilecek yollar, eritilecek nice çelik zırhlı engeller var.”

kizilelma 82b

Çekimleri Aylar Sürdü

Baykar tarafından tamamen öz kaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme hikâyesi ile Baykar’ın yaklaşık 20 yıldır devam eden yüksek teknolojiye sahip milli ve özgün insansız hava aracı geliştirme yolculuğu “Hedef KIZILELMA” belgeselinde yer alıyor. Yönetmenliğini AKINCI belgeselini çeken Altuğ GÜLTAN ve Burak AKSOY’un yaptığı belgesel için İstanbul’da bulunan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi ve Bayraktar KIZILELMA test faaliyetlerinin yürütüldüğü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde aylarca süren çekimler yapıldı. Şubat 2022’de başlayan belgesel projesi yaklaşık 9 ayda tamamlandı.

İki Bölüm Olacak

İki bölüm olarak yayınlanacak belgesel, Bayraktar KIZILELMA’nın 14 Aralık 2022 tarihindeki ilk uçuşuşuna kadar geçen sürede yaşananları ve Türkiye’nin ilk milli insansız hava araçlarını geliştiren firması Baykar ile Bayraktar ailesinin dünden bugüne yaşadığı zorlu süreci konu alıyor. Hedef KIZILELMA belgeselinin ilk bölümü Baykar’ın YouTube kanalında da yayınlanıyor. Devam eden post prodüksiyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından kısa bir süre sonra belgeselin 2. bölümü de yine Baykar’a ait YouTube kanalında gösterime girecek.

Selçuk ve Haluk BAYRAKTAR Anlatıyor

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk BAYRAKTAR ile Baykar Genel Müdürü Haluk BAYRAKTAR, kendileriyle gerçekleştirilen röportajlarda KIZILELMA’yı ve Baykar’ı çocukluklarından başlayarak bugüne kadar perde arkasında kalan gerçeklerle anlatıyor. Hedef KIZILELMA belgeseli ile tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünü Bayraktar insansız hava araçlarının hikâyesi de seyirci ile buluşuyor.

Askerler, Mühendisler ve Gazeteciler

Hedef KIZILELMA belgeselinde Baykar’ın yüksek teknoloji geliştirme serüvenine tanıklık eden emekli askerler, mühendisler ve gazeteciler süreci kendi pencerelerinden anlatıyor. Aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Oramiral Ergin SAYGUN ve emekli Tuğgeneral Ömer Faruk KÜÇÜK’ün de bulunduğu emekli askerler, Bayraktar Ailesi ile yollarının nasıl kesiştiğini ve Baykar’ın geçtiği zorlu yolu kendi şahitlikleri ile aktarıyor. Milli Teknoloji Hamlesi idealinin öncü ismi merhum Özdemir BAYRAKTAR’ın kardeşi Ömer BAYRAKTAR, çeşitli engelleme girişimlerine rağmen azimle ve pes etmeden yürütülen mücadele sayesinde başarıya ulaşan serüveni, Bayraktar KIZILELMA Belgeselinde ilk ağızdan izleyicilere anlatıyor.

Premiere of Bayraktar KIZILELMA Documentary was held at İstanbul Congress Centre

The first part of the documentary “Hedef KIZILELMA”, which tells the story of the development stages of Bayraktar KIZILELMA, Türkiye’s first unmanned combat aircraft, and Baykar’s journey in the development of unmanned aerial vehicles, was presented to the audience at a special screening held at the İstanbul Congress Centre.

Powered by OrdaSoft!