Teknolojinin Dönüşümü, Bina Cephelerine Nasıl Yansıdı?

Teknolojinin ekspansiyonel hızda dönüştüğü, dünyanın endüstri 4.0 çağına girdiği (Türkiye için bu değer, 2.4) günümüz yüzyılında, giydirme cephe sistemlerinin önce hibritleşerek daha sonra da tamamen dijitalleşerek nasibini alması kaçınılmaz bir gerçektir.

Her şey hızla değişmemektedir. Güvenilir kaynaklar,  2050 yılına kadar insan zekâsı ile robotik zekânın eşitleneceğini öngörmektedir. 3 tip devrimsel değişim birlikte yaşanmaktadır; dijital devrim, robot devrimi ve enerji devrimi. 

3G, 4G ardından 5G’nin devreye alınması ile birlikte, nesnelerin interneti tüm cihazları (Telefonları, güvenlik sistemlerini, enformasyon sistemlerini, hatta evimizde her şeyi) birbirine bağlamaktadır. Tüm bilgiler, big datada toplanmaktadır. Akıllı cepheler, big datadan alacağı bu bilgiler ile gününü, haftasını hatta ayını bünyesine entegre edilmiş yapay zeka algoritmaları ile programlamaya başlamaktadır. Bina cepheleri, birbiriyle veri alışverişinde bulunmakta ve anlık olarak kendilerini yeniden çevre koşullarına uygun olarak programlamaktadır.

Giydirme cepheler, multi disipliner hale gelmektedir. Tasarım, mekanik, elektronik disiplinler aynı potada toplanmakta her şey dijitalleşmektedir. Teknolojiye paralel olarak giydirme cepheler otodidaktik özellikler kazanmaktadır. Öğrenmekte, değerlendirmekte, karar vermektedir. Camlarda akıllı filtreler kullanılmaya başlanmaktadır. Camlar, güneş enerjisini ve gün ışığını en verimli şekilde kullanacak şekilde kendini ayarlamakta, enerji depolamaktadır. Bu enerjiyle binanın tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Hatta merkez sisteme enerji sağlamaktadır. Giydirme cepheler, ürettiği enerjiyle merkez sistem için enerji sağlayıcı duruma geçmektedir. Karbon salınımı bina için sıfır düzeye inmektedir.

ec architecture1

Cepheler nefes almaktadır. Akıllı Giydirme Cepheler, nano teknolojik kaplamalar ve akıllı boya teknolojisi sayesinde kir tutmamaktadır. Kendi bakımını kendi yapmaktadır. Zarar görmüş bölümünü ve ihtiyaçlarını tespit etmektedir. Akıllı sisteme bağlı 3D yazıcılarla yedek parçasını üretmektedir. Yine sistem bağlı robot kollar ile değişimi gerçekleştirmektedir. Cepheler aynı zamanda dijital özelliklere kavuşmakta, camlar ekran özelliği kazanmaktadır. İletişim, görüntüleme ve birçok özelliklere sahip olmakta, kullanıcı içeriden istediği manzara görünümünü kendi ayarlayabilmektedir.

Bunların hiçbiri imkânsız değil! Yeter ki isteyelim ve inanalım.

Geleceği bilemeyebiliriz ama yorumlayıp tasarlayabiliriz.

ec architecture1b

Powered by OrdaSoft!