yasar tirasHibrit Mastikler

Hibrit’ kelimesini, en sade ve basit tabirle günlük hayatımızda daha çok kullandığımız ‘melez’ kelimesi ile tanımlayabiliriz. Hibrit ürünleri ise iki farklı ürün türünün avantajlı, güçlü ve faydalı yanlarının özel metotlar ile birleştirilmesiyle elde edilen daha güçlü ve daha fonksiyonel ürünler olarak anlatabiliriz.

Yapı sektöründen tarıma, otomotivden hizmet/çalışma sektörlerine kadar her alanda hayatımıza girmiş olan hibrit ürünler ile birçok kolaylık ve kaliteli sonuç elde edilmiştir. Bu ürünlerden biri de, yazımızın konusu olan hibrit mastiklerdir.

Hibrit Mastiklerin Doğuşu

İnşaat ve son tüketici alanlarında silikon ve poliüretan sızdırmazlık mastikleri yoğun şekilde kullanılırken, bunların yanında belirli özellikleriyle çok daha performanslı, multi fonksiyonel ve çevre/kullanıcı dostu ürünlere gereksinimler oluşmuştur. Bu gereksinimleri karşılamak için; genel hibrit ürünlerin tarifinden hareketle silikon ve poliüretan kimyasalları hibrit teknoloji ile bir araya getirilerek hibrit mastikler oluşturuldu.

Silikon ve poliüretan kimyasallarının özel yöntemlerle süperpoze edilerek belirli seviyelerde kimyasal birleşime tabi tutulup ilave katkılar ile geliştirilmesi sonucu, yeni silan sonlu ürün oluşturuldu. Silikon ve poliüretanlar bu birleşim metodolojisi ile ayrı ayrı taşıdıkları en güçlü özelliklerini oluşan bu yeni hibrit forma aktarırken, istenmeyen olumsuz ya da zayıf yanların ise geride bıraktılar.

Böylece çok çeşitli yüzeylere mükemmel yapışma ve ileri derece güçlü bağlanma sağlayan, olumsuz hava koşullarında uygulanabilirliği yüksek, çok düşük VOC’ lu (uçucu organik bileşik) ve neredeyse hiç koku içermeyen, solvent ve izosiyanattan yoksun sürdürülebilir çözümler sunan çevre/kullanıcı dostu sızdırmazlık ve yapıştırıcı ürünler doğmuş oldu. Bu genel faydaların yanında UV dayanımları, boyanabilir özellikleri, kalıcı elastikiyetleri, büzüşme yapmayan yapıları, kabarcıksız kürlenme özellikleri, birçok yüzeye astarsız yapışabilmeleri, uzun süreli dayanıklılıkları gibi birçok önemli özelliği de bünyelerine katılmış oldu.

Kullanım Alanları

Hibrit mastiklerin tüm bu faydaları, onları yapının birçok detayında kullanabilir hale getirdi. Bunları prekast, kompozit gibi dış cephe kaplama derzleri, yapı derzleri, genleşme derzleri; farklı malzemelerin birleşim detayları; kapı-pencere doğrama çevreleri, çatı-dere birleşim yerleri; prefabrik ve prefabrik bileşenler arasında karavan, treyler ve özel araç imalatı ve onarımı; cephe kompakt panel yapıştırma, doğal taş yapıştırılması, farklı türde bir çok dekorasyon ürününün yapıştırılması gibi sıralayabiliriz.

Sonuç olarak hibrit mastikler; başta inşaat, endüstri ve son tüketici kanalları olmak üzere; birçok sektörde bize en optimal çözümleri en sağlıklı şekilde sağlayan ürün grupları olarak gelişmeye ve kullanım hacmini artırmaya devam etmekte.

Marka Seçimi

Bu ürünlerin kullanımında dikkat edilmesi gereken ve tasarımın en temel kuralı olan; doğru detay, doğru ürün ve doğru uygulamanın yanı sıra; marka seçimidir. Seçilecek marka, hibrit üretim teknolojisi bakımından Ar-Ge yatırımları ile inovatif ve derin bir bilgi birikimine sahip, güçlü hibrit ürün yelpazesiyle bu teknolojinin gelişimine öncülük ederek malzeme bilimine de katkı sunmuş olmalıdır.

Bunların yanında; kalite, performans ve güvenilirliğe ilave olarak, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe de odaklanarak geleceğin gereksinimlerini karşılamalıdır.

Powered by OrdaSoft!