Alüminyum Dünya Pazarı Değerlendirmesi

Global piyasalara direk olarak bağlı olan sektörümüzün, bu piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmesi de elbette doğaldır. Son dönemde özellikle Amerika’nın alüminyum metali ve güçlü sektör temsilcileri ile başlattığı kavga, buradan çıkış ile Avrupa’nın ülkemize tedirgin yaklaşımı, buna bağlı birtakım tehlikeli uygulamalar, iç piyasada ve uluslararası piyasalarda doların maniple edilmesi, sektörümüzü zor bir süreçten geçirmek zorunda bırakmıştır.

 

 

Ancak özellikle dolar kurunun yukarı hareketli olması ihracat ayağında daha rahat fiyat oluşturma şansı verdiğinden, özellikle ihracata dayalı imalatı olan firmalarımız daha fazla üretim yapma şansı bulduğundan, iç pazardaki hâkimiyetlerini kısmi olarak daha ufak ve iç pazara çalışan firmalarımıza bırakmışlardır. Bu da sektöre bir ivme olarak yansımış, kriz çok şiddetli hissedilmemiştir. Bundan sonraki süreç çok iyi takip edilmelidir. Bu anlamda sizlere kısaca dünya pazarından bir analiz aktarmanın yararlı olacağını düşündüm.

Küresel alüminyum talebi 2018 yılının ilk üç ayında toparlandı ve yıllık %2,6 büyüme kaydetti. Alüminyum üretimi 2018’in ilk çeyreğinde 15,8 milyon tona ulaştı. Alüminyum tedarikinde ve ticaret konularında küresel bir bozulma riski oluştu buna dayalı olarak nisan ayında alüminyum fiyatlarında artış gerçekleşti ve dolayısıyla şirketler için daha yüksek kârlar sağlanmasına yol açtı bu durum. Amerika Birleşik Devletleri’nin ithal alüminyum ve çelik tarifeleri gibi anti damping kararı aldığı olayların serisinin ardından, Rus alüminyum devi Rusal üzerindeki yaptırımlar, fiyatların artmasına neden olacak bir fırtınayı patlattı. ABD’nin yaptırımları henüz küresel birincil alüminyum üretimini doğrudan etkilemese de daha önce benzeri görülmemiş bir fiyat volatilitesi ve yüksek LME Alüminyum için talebi olumsuz etkileyen fiziksel primler ile sonuçlandı.

HARBOR Alüminyum İstihbarat raporuna göre, dünya alüminyum üretimi 2016 yılında 59,7 milyon ton olan üretim, 64 milyon tona ulaşmıştır. Alüminyum üretiminin çoğu 2017 yılında Asya kaynaklı. Rusya, dünyadaki en iyi konumunu korumayı sürdürmüştür. Rusya’yı Hindistan ve Kanada takip etmiş. Tüketim açısından, 2017 yılında toplam 62,9 milyon ton birincil alüminyum tüketilmiştir. Çin hariç dünyanın en iyi 5 birincil alüminyum üreticisinin listesi ise; Rusya- 3,73 milyon ton. Rusya, 2016 yılında 3,71 milyon tondan 3,73 milyon tona ulaşan üretimi ile Çin dışında dünyanın en büyük birincil alüminyum üreticisi konumuna yükselmiştir. Önde gelen alüminyum üreticisi RUSAL, 2017 yılında 3,7 milyon tonluk toplam alüminyum üretimi ile küresel alüminyum üretiminin %6’sını elinde tutmayı başarmıştır. HARBOR, ABD Hazinesinin UC Rusal ile görüşmelere devam edeceğine ve yaptırımların kaldırılması / yumuşatılmasına ilişkin ayrıntılı önerilerin ve seçeneklerin analiz edileceğine inanmaktadır. HARBOR, bu yaptırımların kaldırılmasını ekim ayı sonundan önce gerçekleşmesini beklemektedir. UC Rusal’ın şimdilik birincil alüminyum üretimini azaltması beklenmemektedir.

Hindistan 3,26 milyon ton üretim ile dünyanın en iyi 5 birincil alüminyum üreticisi listesinde ikinci sırada yer alıyor. Hindistan’ın alüminyum üretimi 2016 yılında 2,79 milyon tondan 3,25 milyon tona yükseldi. Hindistan’da toplam alüminyum talebi 2017 yılında 1,97 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Hindistan’ın alüminyum üretimi çoğunlukla üç önde gelen şirket olan Vedanta, Hindalco ve Nalco’ya hükmediyor. Vedanta Resources, Jharsuguda-II eritme tesisindeki ilave hücrelerin eklenmesi ile gerçekleşmiştir. 31 Mart 2018’de geçtiğimiz yıl yıl yapılan üretim ile kıyaslandığında üretimin %38 daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Hindalco Industries Ltd, bir önceki yıla göre Şubat 2018’de alüminyum üretiminde % 2 artış kaydetti. Şirket, 1,2 milyon tonluk alüminyum üretim rekoru kırdı. Nalco’nun alüminyum üretimi, son 5 yılda sürekli olarak artmakta ve geçen yıllara göre %10’luk bir büyüme kaydederek 2017-18 arasında en yüksek dökme metal üretimini 0.426 milyon ton seviyesinde gerçekleştirmiştir.

Kanada 3,21 milyon ton. Kanada’da alüminyum üretimi 2016’dan 2017’ye değişmedi; Ülkenin alüminyum üretimi geçtiğimiz yıl 3,21 milyon ton oldu. Rio Tinto Alcan, Alcoa ve Alouette, Kanada’daki başlıca üç üreticidir. Québec, Kanada üretiminin %90’ını temsil eden toplam 2,9 milyon tonluk birincil alüminyum üretim kapasitesine sahiptir. British Columbia’da Rio Tinto tarafından işletilen Kitimat alüminyum eritme ocağı, eyaletteki en büyük üretim komplekslerinden biridir.

Birleşik Arap Emirlikleri 2.57 milyon ton ile dünyanın dördüncü büyük alüminyum üreticisidir. Birleşik Arap Emirlikleri, 2016 yılında 2,4 milyon ton olan üretimini 2017 yılında 2,57 milyon tona yükseltmiştir. Dünyanın en büyük beş birincil alüminyum üreticisinden biri olan ve Ortadoğu’nun en büyük alüminyum üreticisi olan Emirates Global Alüminyum, 2,6 milyon tonluk birincil alüminyumdan rekor üretim gerçekleştirmiştir. EGA, Abu Dhabi ve Dubai’de Alüminyum parçaları işletmektedir. Şirketin Jebel Ali smelter’inde yılda yedi milyon tonluk bir levha üretim kapasitesi bulunuyor.

Avustralya 1,48 milyon tonla dünyanın en büyük 5. alüminyum üreticisidir. Avustralya, 2015’ten bu yana daha az birincil alüminyum üretiyor. Ülke, 2016 yılında 1,6 milyon ton olan üretimini 2017 de 1,48 milyon tonluk birincil alüminyum üretti. Toplam alüminyum üretimi 2015 yılında 1,64 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Rio Tinto’nun Boyne Smelters Limited, Avustralya’daki en büyük Alüminyum şirketleridir. Bu şirketler Yılda 570.000 ton alüminyumdan üretilmektedir. Geçen sene, şirket Queensland’daki yüksek enerji fiyatları nedeniyle üretimi bir miktar düşürmek zorunda kalmıştır.

 

celalettin kirboz 53

Powered by OrdaSoft!