a3 dizaynA3Dizayn Danışmanlık İnovasyondaki Gücüyle Geleceği Şekillendirecek

A3Dizayn Danışmanlık Kurucusu ve CEO’su Yüksek Mimar Ayla ÇELİK ile kariyer yolculuğunun başladığı günden bu yana hayata geçirdiği projeler ve kurucusu olduğu A3Dizayn Danışmanlık’ın faaliyetleri hakkında bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

 

 

a3 dizayn 2

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Çalışma hayatıma 2000 yılında, alüminyum sektöründe proje departmanında başladım. Kariyerimin son 10 yılında edindiğim Ar-Ge deneyimiyle proje çözümleme konusundaki birikimimi birleştirerek 2020 yılı itibariyle A3Dizayn Danışmanlık firmasını kurdum. 

Hayata geçirdiğiniz projelerin hangi süreçlerinde rol aldınız?

20 yıllık iş hayatımın ilk 10 yılında birçok projenin alüminyum giydirme cephe ve doğrama sistemlerine adapte edilmesine yönelik; genel tasarım, projeye özel nokta detaylarının oluşturulması, imalat projelerinin hazırlanması süreçlerinde çok başarılı projelerde yer aldım.  Ümraniye’de Space Center, Kağıthane’de Şelale Evleri, Ümraniye’de İş Merkezi, Çorlu Fabrika Yönetim Binası, Aktif Cephe uygulama firması ile birlikte, 2006-2008 yılları arasında tamamladığımız projeleri örnek gösterebilirim. Bu örneklerin tüm detay ve imalat projeleri tarafımca hazırlandı.

Bize yönettiğiniz projeler hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Space Center projesinde; özel bükümlü silikon cephe, açılı kapaklı cephe, düz kapaklı cephe, yalıtımlı doğrama sistemleri, bükümlü kompozit levha uygulamalarına dair nokta detayları çözüp uygulama projelerini hazırladım. Ayrıca tüm imalat detaylarını öncelikle 3D olarak tasarlayıp, çözümleri kâğıt üzerinde simüle ederek projeyi 2008 yılında tamamladım.  

Şelale Evleri projesinde; dairesel plana sahip yarı kapaklı cephe uygulaması ile özel kompozit levha bitiş detaylarını hazırlayarak ekip arkadaşlarım ile çözümlemelerini tamamladım.

Çorlu Fabrika Yönetim Binası ve Ümraniye İş Merkezi projelerinde; silikon cephe, kompozit kaplama ve güneş kırıcı özel galvaniz saçak uygulama detaylarının çözülüp projelendirmesini hazırladım.

Bunların yanında çalıştığım firmalar bünyesinde birçok özel detay çözümlemeleri de hazırladım. Özel paslanmaz profiller ile desteklenmiş spider cephe uygulaması, özel paslanmaz saçak uygulamaları bunlardan bazıları…

2010 yılından bu yana da projelendirme çalışmalarımın yanında mimari sistem geliştirme üzerine yoğunlaştım. Giydirme cephe sistemleri, kapı-pencere sistemleri, sürme sistemler, iç bölme sistemleri gibi sistem geliştirmeleri projelerinde yer aldım. Katlanır kapı, veranda sistemleri özel sistem çözümlemelerim arasında yer alıyor. Bunun yanında proje veya talebe göre özel tasarımlar da gerçekleştiriyorum. 

Çalışmalarınızda sizi farklı kılan nedir?

Çalıştığım firmalar bünyesinde, Türkiye de ilk olma özelliğine sahip özel çözümler geliştirdim. Katlanır kapı sisteminde 90 derece köşe dönüş profili tasarımı, ekonomik kaldır-sür sistem tasarımı bunlardan bazılarını oluşturuyor. Özellikle ekonomik kaldır-sür sistem taşıma kapasitesi 200 kg olması ve normal kaldır-sür sisteme göre hem profil hem de mekanizma maliyetlerinde yüzde 50’ye yakın bir tasarruf sağlaması açısından firmalara önemli bir kazanım sağlıyor.

 a3 dizayn 3

 

Bugün gündeminizde neler var? Nasıl bir gelecek hedefi belirlediniz?

Tasarım ve projelendirme çalışmalarımın yanında teknolojik gelişmeleri takip ederek “Bunu sektörde nasıl kullanabiliriz?” düşüncesiyle çalışmalarıma soluksuz devam ediyorum. Bu düşünce beni sektörde birkaç adım öne çıkarıyor.  Bu amaçla son çalıştığım firmada, yine sektörde ilk olma özelliğine sahip Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) kataloğunu hazırlayıp pazarlama unsuru olarak hayata geçirdim. Bu katalog sayesinde firmalar, sistemlere ait kesitleri yanlarında taşımaya ihtiyaç duymadan, her ortamda sunum yapma imkânına sahip olabiliyor. Bu örnekten yola çıkarak, bugün teknolojik gelişmeler ışığında, inovatif çalışmaların gündemimde olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemin planlamalarını da bu çerçevede yapıyorum. Gelecek hedefime inovatif çalışmalarım yol gösterecek. 

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ART Proje ve ALU&Art yayınlarının sektörün tüm paydaşlarının sesi olduğuna inanıyorum. Benim sesim olduğunuz içinde çok teşekkür ederim. 

Çalışmalarım hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

A3Dizayn Consultancy Shall Shape The Future Thanks To Its Strength In Innovation  

We interviewed with Ayla ÇELİK, Founder & CEO of A3Dizayn Consultancy about the projects she achieved since the beginning of her career journey, and about the activities of A3Dizayn Consultancy she founded.

a3 dizayn 4

 

Powered by OrdaSoft!