Türkiye’nin Enerji Verimliliği Karnesi

Ülkemiz, enerjide büyük oranda dışa bağımlı bir ülke olarak tükettiği enerjinin büyük bölümünü ithal etmektedir. Bu olumsuz durumun iyileştirilmesi için son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımı ve enerji verimliliği konularında ciddi çalışmalar yapılmaktadır.

 

Diğer taraftan, dünyadaki binalar küresel enerji tüketiminden yüzde 40 oranında pay almaktadır. Şaşırtıcı şekilde yüksek olan bu tüketimin sonucunda ortaya çıkan karbon, ulaşım araçlarının tamamında ortaya çıkan miktardan daha fazladır. Binaların enerji tüketimini diğer sektörlere kıyasla daha düşük maliyetler ve daha yüksek getiriler ile azaltmayı sağlayan büyük ve cazip fırsatlar söz konusudur. “Dünya hata veriyor” sloganıyla yola çıkan, 23-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Sıfır Enerjili Binalar Sanal Forumu’nda hem inşaattaki yeni gelişmeler, hem de mevcut konutların iyileştirmeleri, endüstriyel ve ticari uygulamalar dâhil olmak üzere her tür projeye uygulanabilirliklerine dair ufuk açıcı oturumlar yapılmıştır. Takip ederek çok değerli bilgiler edindik.

Enerji tüketiminin düşürülmesi, Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency – IEA) tarafından belirlenen, gezegenin karbon miktarının 2050’ye kadar yüzde 77 oranında azaltılması hedefine erişim açısından kritik önem taşımaktadır. Bu hedef aynı zamanda etkin yatırımlar yapılmasını da gerektirmektedir. Bunlar, binalarda enerji tüketimine ilişkin yasal düzenlemeler, yatırıma verilen destekler, etiketleme ve raporlama mekanizmaları, işgücü kapasitesinin eğitimler yoluyla artırılması, enerji verimliliğini sağlayacak tasarım ve teknolojilerin geliştirilmesi gibi birçok başlığı içermektedir.

Bu konuda ülkemizde, 2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ile birlikte enerjinin etkin kullanımı, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonominin üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının verimliliğinin artırılması yönünde projeler gerçekleştirilmektedir.

Ülkemizde yürürlükteki zorunlu standart olan TS 825 dış cephe kurgusu da yol göstericidir. Dış cephede ısı yalıtımında dikkat edilecek diğer bir konu da sistemin bileşenlerinin su buharı geçirgenliğidir. Bu değerin yüksek olması yapıların nefes almasını engellemez. Bir malzemenin su buharı difüzyon direnci (µ) ne kadar düşük ise, su buharı geçirgenliği o derece yüksektir. µ(Mü), su buharı difüzyon direnci; bir malzemenin belirli sıcaklık, nem ve kalınlık koşulları altında birim zamanda birim alandan geçen su buharını ifade eder. Nefes alma mekanizması, her yapı malzemesinde, µ değeri olarak tanımlanır. Bu değer, malzemelerin havaya oranla buhar geçiş direncini tanımlamaktadır. Bazı yapı malzemelerinin µ değerleri:

µ hava=1

µ mineral yün=1

µ EPS=20-100

µ XPS=50-250

µ bitümlü membran=20000-50000

µ alüminyum folyo=1000000

Sd değeri, Sd= µ*d

Nefes alma, malzemenin birim direnç değerinin yanında, kullanıldığı kalınlık ile doğru orantılıdır. Önemli olan su buharının kat emmesi gereken yolun uzunluğudur.

Sd=hava tabakasına eşdeğer kalınlıktır. Örnek olarak, yapı malzemelerinde su buharının kat edeceği mesafeler aşağıda yer almaktadır.

 

3 cm XPS levha için Sd değeri (duvar malz. için ort.) 100*0,03 = 3 m
4 cm EPS levha için Sd değeri 50*0,04 = 2 m
20 cm betanarme duvar Sd değeri 100*0,2 = 20 m
2 mm bitümlü membran Sd değeri                        20000*0,002 = 40 m

 

Nefes almazlık sınırı Sd= 1500 m’dir. Bu değerlerden de anlaşılacağı gibi ısı yalıtım sistemleri, yapıların cephesinden hava geçişini, cephelerin nefes almasını engelleyen uygulamalar değildir.

Projelerin amacı, kapsamı, yapılan çalışmalar ve sonuçları değerlendirilerek analizlerin yapılması, yönetmelikler dikkate alınarak kurumların ve özel sektörün mevcut ve yeni binalarda enerji verimliliği çalışmalarına önem vermesi binalarda enerji tüketimini azaltacağı gibi, ülke ekonomisinide katkı sağlayacaktır. Uygulanan projelerin Türkiye’nin enerji tablosuna olumlu anlamda katkı sağlaması, enerji yönetim mekanizmalarının ve eğitim faaliyetlerinin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Tüm sektörlerin kendi payına düşen alanı geliştirmesi hepimizin görevidir.

Powered by OrdaSoft!