Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

 Varda Bina Teknolojileri ile Kapılar Sizin İçin Açılıyor

Yeni sayımızdaki köşemde, yerli ve milli ürünleriyle Türkiye’nin dünyadaki vitrinine değer kazandıran Varda Bina Teknolojileri firmasının yetkilisi Murat KARA ile gerçekleştirdiğimiz sohbet buluşmasına yer vermek istedim.

 

 Türkiye’de ürettiği ürünleri dünya ülkelerine kazandıran, bu yönüyle Türkiye markasına ve ekonomiye yüksek bir katma değer sağlayan Varda Bina Teknolojileri, yarattığı istihdamla da iş gücüne büyük bir katkı sunuyor. Özellikle içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi, firmanın ürettiği ürünlerin ne kadar hayati olduğunu bize gösterdi. Sadece üretimde değil, Ar-Ge ve inovasyonda da oldukça güçlü olan bu firma, geliştirdiği en yeni teknolojilerle yaşamımızın her anında kendine bir yer edinmeyi başardı. 

Bugün pek çok yerde gördüğümüz otomatik kayar kapıları, geliştirdiği en yeni teknolojilerle evlerimize kazandırdı. Bir başka ifadeyle, evlerimizin kapılarında “Otomatik Açılım” yarattı. Geliştirdiği otomatik açılım mekanizması, evlerde giderek yaygınlaşıyor. Firmanın bu başarısını duyduğumda çok heyecanlandım ve hemen Varda Bina Teknolojileri firmasının yetkilisi Murat KARA ile bir araya gelmek için bağlantı kurdum. Kendisinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbeti aktardığım yazımı, ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum.

fikret yilmaz 102a 

Gelişime açık, yenilikçi ve üstün teknolojileri çok iyi kullanmasını bilen Varda Bina Teknolojileri ile ”Açıl susam açıl” repliğiyle yer edinen, uzay filmlerinde en önemli enstrüman olarak işlenen otomatik kapılar, artık Türkiye’de üretiliyor. Murat KARA kardeşimiz de bu kapıların, yerli sermaye ve yerli beyin gücüyle en kaliteli malzemeler kullanarak ülkemizde üretilmesine liderlik ediyor. Keyifli sohbet için kendisine teşekkür ediyor, başarı hikâyesine yeni başarılar eklemesini diliyorum.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1982 yılında Adana’da doğdum. Mersin Üniversitesi Endüstriyel Otomasyon mezunuyum. Öğrenci değişim programı ile 1 sene İspanya Sevilla’da otomasyon eğitimi aldım. Ayrıca Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. 

Ne kadar zamandır bu sektörün içindesiniz? 

Okulda eğitim aldığım branş üzerine meslek sahibi olmanın avantajlarını yaşıyorum. 2006 yılından bu yana otomatik kapı sektöründe faaliyet gösteriyorum. 4 yıl önce Adana’da Varda Bina Teknolojileri firmasını kurdum. Firmamızda otomatik kapı imalatına yönelik üretim yapıyoruz.

Biraz firmanız Varda Bina Teknolojilerinden bahsedebilir misiniz? 

Adana’ da TSE standartlarında fotoselli kapılar, magnetik mıknatıslı kapılar ve 90 derece açılan kapıları yüzde 100 yerli olarak üretiyoruz. Gücümüzü yerli sermaye, yerli beyin gücü, yerli işçilik ve yerli üretimden alıyoruz. Teknoloji ve güvenlik açısından her yıl kendimizle yarışıp, dünya çapındaki yeniliklere liderlik ediyoruz.  

 

 fikret yilmaz 102b

Çin’in üretimini kaliteli bulmayıp bu sektöre girdiğiniz doğru mu? 

Sektöre girişim daha önce. Ancak Çin’e yaptığım ziyaret kendi işime bakışımı değiştirdi. Zira Çin’e gitmeden önce onların sahip olduğu teknoloji ve standartlar benim için ulaşılmazdı. Ardından Çin’de gördüğüm manzara beni çok şaşırttı. Neredeyse dünyadaki her ülkeye satış yapan bu ülkenin üretim standartlarını ve teknolojilerini gördüğümde, daha iyisini Adana’da, kendi şehrimde üretebileceğimi gördüm. Çin’e yaptığım ziyaret; kendime, elemanlarıma ve sahip olduğumuz olanaklara güvenimi arttırdı ve şimdi en az onlar kadar iyi ürünleri Adana’da üretiyoruz.

Otomatik kapı sektörü denilince ne anlamalıyız?

Otomatik kapı modelleri, örneğin farikalarda kullanılan seksiyonel endüstriyel kapılar, hızlı PVC kapılar, genel olarak sitelerde demir kapıları açan yana-kayar bahçe motorları, kollu bariyerler, market girişlerinde kullanılan fotoselli camlı kapılar, otel girişlerinde bulunan döner kapılar, petrol istasyonlarının tuvaletlerinde bulunan kanatlı 90 derece kapılar ve son yıllarda ev içerisinde kullanılan magnetik mıknatıslı kapılar gibi modeller akla gelebilir. Bu ürünlerin tamamını Türkiye’de yerli olarak üretiyoruz.

 fikret yilmaz 102b

Otomatik kapı sektörünün Türkiye’de gelişim sürecini nasıl buluyorsunuz?

Otomatik kapılar hayatımıza yaklaşık 30 yıl önce girdi. Ülkemizde 15 yıl öncesine kadar yerli üretim neredeyse yok denecek kadar az, hayali bile kurulamayacak noktada iken; bu gün birçok yerli marka dünya pazarına kapı ihraç ediyor. Kısa bir süre öncesine kadar, otomatik kapı modellerini ülkemizde üretmek bir hayaldi. Geldiğimiz noktada yerli imalat, tüm otomatik kapı modellerini kapsıyor. En az dünya üzerindeki en iyi örnekler kadar da başarılıyız ülke olarak.

Firma olarak pandemi döneminden nasıl etkilendiniz?

Pandemi nedeniyle yaşanılan sıkıntılı ve zorlu günlerde, dışa bağımlılığın olmaması ve yerli üretimin ağırlık kazanması avantaj oldu. Salgının getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda, sahra hastanelerinde ve çoğu sağlık kuruluşunda teması önlemek amacı ile otomatik kapılar kullanıldı. Dünyada kriz beklenirken Türkiye’de kapı üretim hacmi arttı. Şu anda Varda Bina Teknolojileri olarak tam kapasite ile 7/24 çalışıyoruz.

Gelecek günlerde nasıl bir sürecin bizi beklediğini düşünüyorsunuz?

Bilim Kurulu, insan giriş çıkışı olan yerlerde elle teması engellemek amaçlı, fotoselli kapının ve mevcut kapıların 90 derece otomatik kanatlı kapılara dönüştürülmesi tavsiyesinde bulundu. Bu da bizim iş yükümüzün artması anlamına geliyor. Bununla birlikte Türkiye’de yerli imalatın gelişmesi için devletimiz tarafından araştırma geliştirme projelerine çeşitli destekler veriliyor. Bir bakanlık yetkilisinin röportajında araştırma geliştirmenin yanı sıra tasarım desteğinin de önümüzdeki yıllarda imalatçılara verileceğini okudum. Biz yerli imalat otomatik kapılarda bu yaklaşımdan yola çıkılarak, teknolojik anlamda iyi olmanın yanı sıra, güzel görünmesine ve şık bir tasarıma sahip olmasına da özen göstererek üretimlerimize devam etmek istiyoruz.

Son söz olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

90 derece kanatlı kapı mekanizmaları, yakın gelecekte iş yerlerinde, cafe, restoranlarda, hastanelerin personel odalarında, hatta evler de bile kullanılacak gibi görünüyor. Hayatımızda birçok konuda teknolojiden faydalandığımız bu süreçte, kapılarımız da teknolojik olduğunda hem rahatımızı, hem enerji tasarrufumuzu, hem de sağlığımızı daha fazla koruyabileceğiz. Biz de kapılarımızda kullandığımız tüm parçaları Adana’da üreterek tüm dünya pazarında yerimizi almış bulunmaktayız. Üretim performansımızı, örnek başarı hikâyemizi sizlerin ve Win&ARTProje / ALU&Art Dergileri sayesinde kamuoyuna yansıtabiliyoruz. Bizlere verdiğiniz destek için ayrıca teşekkür ediyorum.

fikret yilmaz 102