Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

erol metin talsadDünya Alüminyum Konferansından Notlar Covid - 19 Ciddi Etkiledi Ama Alüminyumun Geleceği Parlak ve Çok Güçlü

Her yıl CRU tarafından Londra’da düzenlenen Dünya Alüminyum Konferansı, birçok uluslararası konferansta olduğu gibi sanal ortamda gerçekleşti.

 

Geçen yıl bu konferansa, dernek olarak Türkiye alüminyum sektörünü temsilen bir sunum ile katılmıştık, bu yıl ise sanal ortamda gelişmeleri izleyerek katıldık. Konferansın ana konusu, doğal olarak pandeminin etkisi ve küresel alüminyum piyasalarındaki gelişmelerdi. Dikkati çeken önemli başlıklara ilişkin notlarımı, ALU&Art Dergisinin siz değerli okuyucuları ile paylaşmak istiyorum.

1- COVID-19’un Dünya Alüminyum Piyasalarına Etkileri:

Konferansın açılış bölümü COVID-19 salgının küresel alüminyum piyasalarına olan etkileri üzerine değerlendirmeler ile geçti. Dünya Alüminyum Birliği, 2020 yılı sonu tahmini toplam alüminyum talebinin yüzde 5.4 oranında daralacağı üzerine tahminlerini paylaştı. CRU ise küresel talep daralmasının en çok Çin’in dışındaki Avrupa ve ABD piyasalarında yaşanacağı yönündeki tahminlerini sundu. CRU’nun sunduğu piyasa analizleri ve COVİD-19 etkisinin Çin dışındaki ülkelerin, 2020’nin 2. çeyreğinde yüzde 30.9 daraldığını göstermekte, 2020’nin son çeyreğinde ise yüzde 2,1 oranında daralacağını öngörmektedir.

talsad 01

COVID-19’un Küresel Alüminyum talebine olan etkisi ve tahminler; Kaynak (Dünya Alüminyum Birliği, CRU Dünya Alüminyum Konferansı, 2020)

2- COVID-19 Sonrası Beklentiler:

COVID-19 pandemi sürecinden güçlü bir U şeklinde toparlanma ile 2020’nin sonuna doğru düzlüğe yaklaşılacağı ve 2021’de 2019 tüketim seviyesinin yakalanacağı düşünceleri genel ve ortak kanı olarak ortaya çıktı. Dünya Alüminyum Birliği, küresel alüminyum talebinin 298 milyon tona (ortalama yüzde 3,8 yıllık artış) çıkacağı tahminlerini yapıyor. CRU ise birincil alüminyum tüketiminin 2019 seviyesine 2021’de yaklaşacağını ve 2022’nin ilk yarısında ise bu seviyeyi aşacağı tahminini yapıyor. Tüm analizlerin ortak noktasında COVID-19 sonrası dönemde alüminyumun “parlayan yıldız” olmaya devam edeceği görüşü hakim. Otomotiv, sağlık, gıda, inşaat ve ileri teknoloji endüstriler, alüminyumu daha fazla kullanmaya devam edecekler. Alüminyumun geleceği parlak ve güçlü. 2050 yılına kadar dünya birincil alüminyum talebi yüzde 50 oranında artacak.

talsad 01b

Dünya birincil alüminyum talebinde büyüme beklentileri, Kaynak: CRU, Dünya Alüminyum Konferansı

3- Geri Dönüşüm, Çevre ve Sürdürülebilirlik, Alüminyum Sektörünün Geleceğinin Anahtar Kelimeleri:

AB, COVID-19 sonrası yeni düzenini “Yeşil Mutabakat” (Green Deal) ile güçlü bir şekilde tüm dünyaya ilan etti. COVID-19 sürecinin belki de tek faydası, ülkelerin ve toplumların, toplumsal sağlığın önemini ve tedbir almanın vazgeçilmezliğini anlamaları oldu. İklim değişikliği, çağımızın en önemli sorunu. Pandemi sonrasında iklim değişikliği ile dünya çok daha güçlü ve belki de çok daha zor bir yaşamsal mücadeleyi vermek zorunda kalacak. AB kararını çok güçlü bir şekilde vermiş durumda. Dijitalleşme ve karbon-nötr politikalar çok güçlü ve kararlı bir şekilde uygulanacak. Bu politikanın alüminyum sektörü için sonucu ise çok açık ve net: Ham madde kaynaklarının en yüzde 50’si geri dönüşüm süreçlerinden gelmek durumunda. Bu da, somut olarak önümüzdeki yıllarda geri dönüşümün öneminin ciddi şekilde artacağı ve 2030’a kadar alüminyum geri dönüşüm kapasitesinin iki katına çıkmak zorunda olduğu anlamına geliyor.

Avrupa Alüminyum Birliği’nin Yayınladığı Vizyon 2050 Raporu’nda

  • • Toplam alüminyum talebinin 2050 Yılına kadar yüzde 50 artacağını,
  • • Geri dönüşüm üzerinden kazanılan toplam alüminyum miktarının ise 2030 yılına kadar 2 katına çıkacağını ve dolayısıyla geri dönüşümün önümüzdeki yıllarda çok daha önemli bir kaynak oluşturacağını belirtilmektedir.