Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

Akpa Alüminyum, Ar-Ge’ye Yatırım Yaparak Alüminyumun Geleceğini Şekillendirecek

Dünyanın ve Türkiye’nin lider alüminyum profil ve kompozit panel üreticilerinden Akpa Alüminyum’un Satış Direktörü Turgut ÇALIŞKAN ile pandemi dönemini ve pandeminin ekonomiye yansımasını değerlendirdiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

akpa 1

Akpa Alüminyum olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Ocak ayından bu yana Coronavirus (Covid-19) hakkındaki haberleri ve gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü ve Bakanlıklarımız tarafından verilen tavsiyelere harfiyen uyduğumuzu belirtebilirim. Özellikle el hijyeni ve maske kullanım odaklı temel hijyen protokolünün önemi konusunda bilincin yüksek tutulması adına tüm çalışanlarımız ile kapsamlı iletişimimizi sürdürüyoruz. Tüm birimlerimizde ve araçlarımızda dezenfektan içerikli temizleyiciler bulunmasını ve bunların kullanılmasını sağlıyoruz. Bu süreçte üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek adına hizmetlerimizi ve toplantılarımızı online olarak gerçekleştiriyoruz. Üretim tesisimizde üst seviye tedbirleri uyguluyoruz. Tesisimizde başlatılan takip edilebilirlik uygulamaları ile çalışanlarımızın sağlığını korurken, aynı zamanda üretimin ve endüstrimizin devamlılığını sağlayacak şekilde; yüksek standartlarda üretim gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Alüminyum sektörüne getirilen yeni vergi uygulamaları sektöre nasıl yansıdı?

Katma değeri yüksek üretimi önemsiyor ve buna dayalı ticaret hacminin olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Katma değeri yüksek olan, ihracat artırıcı ürünler üretmenin önemini biliyoruz. Dünyada kaliteli ve güvenilir ürünler ile doğru adımlar atarak, ülkemizi geleceğe taşıdığımızı ve taşımaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

Ülkemizde bulunan boksit madenleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Alüminyumda dışa bağımlı kalmamak için bu madenler değerlendirebilir mi?

Türkiye’nin maden rezervlerini katma değerli ürünlere dönüştürülmesi tabi ki, tercih sebebidir. Boksit cevherinin işlenip; alüminyum üretilmesi demek, ekonomide değer artışının sağlanması demek. Bu nedenle madenlerin değerlendirilme süreci başlar ise destekleyeceğimizi ifade edebilirim.

Alüminyum sektörü pandemi döneminde neler yaşadı, pandemi sonrası sektörü neler bekliyor?

Covid-19 nedeniyle sağlığımızdan endişelendiğimiz, sevdiklerimizle bir araya gelmekten imtina ettiğimiz ve küresel olarak yaşananlar nedeni ile kolay olmayan bir dönemden geçiyoruz. Akpa Alüminyum olarak, yaşanan bu süreçte özveriyle çalışmaya devam eden kıymetli çalışma arkadaşlarımız sayesinde, üreterek ve değer katarak ülke ekonomimize katkıda bulunuyoruz. Pandemi sürecinde hızlı bir şekilde mobilize olarak online sistemlerle müşterilerimizin taleplerine karşılık verebildik. Yıllık ihracat hedeflerine yakın istatistiklere ulaşmak için salgın sürecinde ve sonrasında oluşacak risklerin en aza indirilmesi, ortaya çıkacak fırsatlardan ise en verimli şekilde yararlanılması için doğru noktalarda konumlanıp; planlarımızı yaptık. Alınan hızlı aksiyonlarla istenilen istikrar ve başarı yakalanmış oldu.

Pandemi sonrasında dünyada üretim ve ülkeler arası ticarette nasıl bir değişim yaşanacak?

Covid19 ile mücadele döneminde ekonomiden sosyal hayata, eğitimden sağlığa bildiğimiz tüm sistemlerin değiştiğine, dönüştüğüne şahit oluyoruz. Bu dönüşüme ayak uydurmak için dijital teknolojilerdeki hızlı gelişimi takip etmeyi sürdürüyoruz. Biz köklü geçmişimizi geleceğe taşıyan bir markayız. Bu bakış açısı bize dijitalleşen dünyaya ayak uydurma sürecinde öncülük etme misyonu da yüklüyor.

Yıllardır birlikte yürüdüğümüz, işbirliğimizi sürdürdüğümüz yol arkadaşlarımız ile değişimden korkmayan, yeniliğe ayak uydurabilen bir Akpa kültürü oluşturduk. Kültürümüze dijitalleşme sürecini de dâhil ettik. İş ortaklarımız ile birlikte Akpa Alüminyum’un marka gücünü yükseltmek ve sonucunda birlikte sürdürülebilir rekabeti gerçekleştirmek adına iş ortaklarımızın iş modellerine değer katacak dijital dönüşüm süreci geliştirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Salgın sonrası küresel ticarette yaşanması öngörülen değişimler için gerekli plan ve hazırlıklarımızı tamamladığımızı ifade edebilirim.

Yeni dönemde Türkiye’yi hangi fırsatlar bekliyor?

Maliyetlerin düşürüldüğü, üretim ortamlarına yönelik proje ve Ar-Ge çalışmalarının öneminin daha da artacağı bir döneme giriyoruz. Kurumsallığa ve profesyonelliğe dayalı olmayan bir işin, geleceğe taşınması mümkün değildir. Akpa Alüminyum olarak, Ar-Ge’ye yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Ayrıca müşterilerimizi dinleyip, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini değerlendirerek, ürünlerimizin değişen döneme uyum sağlayabilmesini sağlıyoruz.

Çin bilindiği üzere birçok sektörde etkin bir ülkeydi. Bundan sonraki süreçte neler yaşanır?

Çin ürünleri lokal pazarımızda alüminyum üreticilerinin güçlü olması münasebetiyle kendilerine yer bulamıyorlar. Avrupa ve diğer pazarlarda rekabet etmeye devam ediyoruz. Uluslararası baskılar da Çinli firmaların güçlerini etkileyerek Türk firmaların bu pazarlarda daha güçlü ve güvenilir olması münasebeti ile tercih edildiğini görüyoruz. Dünya rezervlerinin yarısından fazlasının üretildiği Çin tabi ki, rakip olmaya devam edecektir.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 1000 kuruluşu ve en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firma olarak, hizmet verdiğimiz sektörlerin güvendiği çözüm ortağı olarak anılmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Alüminyum profil ve kompozit panel üreticisi olarak, 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek, Türkiye’nin ihracat ihtiyacının karşılanmasında önemli bir role sahibiz. Köklü altyapımızı geleceğe taşıyacak şekilde yapılandırdığımız firmamızda, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırarak; yeni ürünler geliştirmek konusunda var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte, Win&ARTProje ve ALU&Art Dergilerinizin vesilesiyle çalışmalarımızı kamuoyuyla buluşturuyoruz. Destekleriniz için teşekkür ediyoruz.

Akpa Aluminum is to Shape the Future of Aluminum by Investing On R&D 

We interviewed with Turgut ÇALIŞKAN, the Sales Director of Akpa Aluminum, one of the leading aluminum profile and composite panel producers of Turkey and world as well, in which we mentioned of the pandemic process, and its impact on the economy.

akpa 1b