Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

batum 73“Türkiye ile Batum Arasında Gönül Köprüleri Mevcuttur”

“Gürcistan/Acara Özerk Cumhuriyeti’nin hükümet merkezi olan Batum, ülkemize fiziki yakınlığının yanı sıra manevi olarak da yakındır. Batum’da yaşayan çoğu Gürcistan vatandaşı ile Türkiye’de yaşayan çoğu Türk vatandaşı arasında akrabalıklar ve gönül köprüleri mevcuttur” diyen Batum Ticaret Ataşesi Mikail DEVELİOĞLU’nu ziyaret ederek röportaj sorularımızı yönelttik.

 

 

 

batum 73a 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

29 Kasım 1959 tarihinde Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Yahyalı’da tamamladım. 1979 yılında Ankara Atatürk Eğitim Enstitüsü’nden sınıf (ilkokul) öğretmeni olarak mezun oldum. İlk görev yerim olan Muş’un Hasköy ilçesi (o zaman belde idi) ilkokulu stajiyer öğretmenliğinden sonra kendi ilçem olan Yahyalı İsmet Paşa ilkokulunda, öğrenim sebebi ile de Kayseri Merkez Hacılar ilkokulu öğretmenliği görevlerinde bulundum. Öğretmenliğin yanı sıra Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümüne devam ettim. Bu sırada kısa dönem (4 ay) askerlik görevimi tamamladım. Ocak 1988’de Erciyes Üniversitesi’nden mezun oldum. Yapı ve Kredi Bankası’nın açmış olduğu meslek memurluğu sınavını kazanarak anılan bankanın Yahyalı şubesinde Stajiyer Meslek Memuru olarak çalıştım. Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) açmış olduğu Uzman Yardımcılığı sınavını kazanarak 1 Mart 1989’da söz konusu kurumda Uzman Yardımcısı olarak göreve başladım. Çalıştığım birimin Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlanması nedeni ile 1992 yılında uzmanlığımı Hazine ve Dış Ticaret Uzmanı olarak bu kurumdan aldım. 1994 yılında Şube Müdürlüğü görevine atandım. 1996 yılında T.C. Bakü Büyükelçiliği Ekonomi Müşavirliği görevine tayin edildim. 1999 yılında Merkeze dönerek Hazine Müsteşarlığında Hazine Uzmanı olarak göreve devam ettim. 2011 yılında Ekonomi Bakanlığının kurulması ile adı geçen Bakanlıkta Dış Ticaret Uzmanı olarak çalıştım. Temmuz 2014’te T.C. Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşeliği görevine atanarak 27 Ağustos 2014 tarihinde görevime başladım. 1990 yılında Nihal Hanım’la evlendim, 2 erkek 1 kız olmak üzere üç çocuk babasıyım.

Batum ekonomisinin temel dinamiklerine vurgu yapar mısınız?

Gürcistan/Acara Özerk Cumhuriyeti’nin Hükümet merkezi olan Batum, ülkemize fiziki yakınlığının yanı sıra manevi olarak da yakındır. Batum’da yaşayan çoğu Gürcistan vatandaşı ile Türkiye’de yaşayan çoğu Türk vatandaşı arasında akrabalıklar ve gönül köprüleri mevcuttur. Acara bölgesinden Türkiye’ye göç eden Gürcü kökenli Türk vatandaşlarından önemli bir kısmı Batum ve çevresinde yatırım yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemizin hemen her yerinden işadamlarımıza bölgede rastlamak mümkündür. Batum ekonomisinin temel dinamikleri ve önde gelen sektörleri inşaat, turizm, enerji, gıda, lojistik, sanayi ve ticarettir. Türkiye ile Gürcistan arasında bulunan Sarp/Sarpi Sınır Kapısı her yıl 6,5 - 7 milyon insanın, 1 milyonun üzerinde tırın, 2 milyonun üzerinde özel aracın giriş çıkışına hizmet etmektedir. Bu akış Batum ekonomisi ile Doğu Karadeniz ekonomisinin entegre olmasını sağladığı gibi önemli bir ekonomik canlılığı da beraberinde getirmektedir.

Ekonomik istikrarı hangi yatırımlara bağlıyorsunuz?

Az önce de belirttiğim üzere bölgenin dinamik sektörleri inşaat, turizm ve enerji olarak ön plana çıkmaktadır. Karadeniz sahilinde bir inci olan Batum temiz sahili ve bozulmamış tarihi ve doğal yapısı ile her yıl katlanarak artan bir turist portföyüne sahip olmaktadır. Artan turist sayısı başta oteller olmak üzere turizm tesislerinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Gürcistan hükümetinin yabancı sermayeye karşı olumlu yaklaşımı, vergilerin çeşit olarak az ve düşük oranlı olması ülkede yatırıma olan iştahı artırmaktadır.

Batum’a yatırım yapan iş dünyasının önemsediği şartlar nelerdir?

Sizin de takdir edeceğiniz üzere yabancı sermaye gittiği her ülkede güven ve istikrar arar. Bunun yanı sıra sorunlarını iletebileceği ve çözüm bulabileceği muhataplara en kısa süre içerisinde ulaşmak ister. İş insanları bir ülkede bürokrasi ne kadar azsa o ülkede o kadar kalıcı ve yatırım yapmaya istekli olur. Avrupa Birliğine aday olan Gürcistan tüm mevzuatını uluslararası standartlara ve AB kriterlerine uyarlamada çok önemli mesafeler almıştır. Gürcistan hükümetinin 2017 yılında uygulamaya koyduğu “Estonya Tipi Vergi Modeli”ne göre yatırımcının karını yatırıma veya sermayeye aktardığı kısım kâr vergisinden (gelir vergisi) muaf tutulmaktadır. Kâr vergisi oranı %15 olup bu oran çoğu ülkelere göre düşük bir orandır. Ülkeye yatırım için getirilen makine teçhizatın gümrük vergisi ve KDV’den muaf tutulması, kullanılmış makine teçhizatın ülkeye girişinde herhangi bir kısıtlamanın bulunmayışı, dağlık bölgelerde yapılan yatırımların 10 yıl süre ile her tür vergiden muaf tutulması yatırımcı için önemsenen şartlardandır.

Son yıllarda özellikle Batum’da inşaat sektörü hız kazanmaktadır. Türk inşaat firmalarının bu sektördeki payı nedir?

Batum’a ilk defa gelen bir ziyaretçi genellikle şehri bir şantiyeye benzetmektedir. Bunda da haklılık payı mevcuttur. Otel, rezidans, konut, altyapı, mimarlık, peyzaj düzenleme başta olmak üzere hemen her yerde yoğun bir inşaat çalışması göze çarpmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türk inşaat ve müteahhitlik şirketleri Batum’da da önemli bir paya sahiptirler. Son 10 yılda Batum ve çevresinde Türk inşaat ve müteahhitlik firmaları 1,3 milyar ABD doları tutarında müteahhitlik hizmeti almış olup bunun büyük bir bölümü tamamlanmış, diğer kısımları da tamamlanmak üzeredir. Bölgede Türk inşaat firmalarının payı sürekli artış gösterilmektedir.

Dergilerimizin içeriğini oluşturan PVC, alüminyum kapı, pencere cam, aksesuar, cephe ürün gruplarına yönelik yapı sektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz? Türk firmalarının sektördeki payını değerlendirir misiniz?

İnşaat sektörünün bu denli yoğun olduğu Batum’da sizin dergilerinizin içeriğini oluşturan PVC, alüminyum kapı, pencere, cam aksesuar gibi ürünlerin satış ve pazarlaması için çok önemli fırsatların bulunduğunu söylemek mümkündür. Yeter ki uygun fiyata, uygun kaliteyi uygun zamanda sunalım. Sözünü ettiğiniz ürünlerin yanı sıra inşaatta kullanılan tüm malzeme ve aksesuarlar önemli ölçüde Türk ürünlerinden oluşmaktadır. Firmalarımız Batum’da genellikle küçük çaplı irtibat ofisleri ve sipariş merkezleri açmakta, alınan siparişlerle birlikte ürün Batum’a getirilerek montajı yapılmaktadır. Bununla birlikte imalathanesi olan firmalarımız da mevcuttur. Türk firmalarının pazarda etkin bir payı olduğunu söylemek mümkündür.

Batum’a yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına neler söylemek istersiniz?

Batum’da yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarımız her şeyden önce yapacakları yatırım konusunda kararlı ve belli bir noktaya odaklı olmalıdırlar. Birtakım çevrelerin telkin ve ısrarları ile hiç bilmedikleri alanlarda iş yapan vatandaşlarımız genellikle başarısız olarak ülkemize dönmek mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bildiğiniz iş yapmak ve o sahada uzmanlaşmak bence işin en önemli noktasıdır. Gürcistan ve Batum piyasasına girecek olan işadamlarımızın sağlam bir muhasebe sistemine sahip olmaları gerekmektedir. Ülkede uygulanan yasal mevzuat ve kurallara uygun hareket etmek, kulaktan dolma bilgilerin yerine vatandaşlarımızın bizzat Ataşeliğimizi ziyaret ederek ya da ekonomik-ticari konularda merak ettikleri her hususta Ataşeliğimizden bilgi talebinde bulunmaları önem taşımaktadır. Çoğu işadamımızın Batum’daki varlığını problem yaşadıklarında öğreniyoruz. Hâlbuki biz Başkonsolosluk ve Ticaret Ataşeliği olarak bölgeye gelen işadamlarımızla geldikleri ilk günden itibaren irtibat halinde olmak, onları yatırım ve ticaret konularında doğru bilgilendirmek istiyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz farklı bir konu söz konusu mu?

Gürcistan ve Türkiye komşu, akraba ve dost iki ülkedir. Gürcistan’da bulunan her vatandaşımız bu ülkede ülkemizin bir temsilcisidir. Onların yaptıkları her hareket ve davranış doğru veya yanlış olarak bilançomuza kaydedilmektedir. Vatandaşlarımızın günübirlik macera için değil kalıcı, istikrarlı, çalışkan ve örnek kişiler olarak ülkemizi temsil etmelerini ve birçok fırsatı barındıran Gürcistan’da temiz ve helal kazancın peşinde olmalarını diliyoruz. Bu şekilde çalışacak firmalarımıza devletimizin sağladığı çok çeşitli yurtdışı devlet destekleri mevcuttur. Yine bu hususlarda bilgi edinmek isteyen vatandaşlarımızın Ataşeliğimizden her tür bilgiyi kolaylıkla elde etmeleri mümkün bulunmaktadır. Bu vesile ile Gürcistan / Acara bölgesinde yatırım yapan işadamı ve yatırımcılarımıza kolaylıklar ve başarılar diler, Win&ART PROJE ve ALU&Art Dergileri imtiyaz sahibi Kemalettin AKSÖZ’e bizi ziyaret ettiği için ve sektöre yaptığı katkılardan dolayı teşekkür eder, yayın hayatında başarılarının devamını dilerim.

“There Are Ties Of Affection Between Turkey And Batumi”

“Batumi, which is the government headquarters of Autonomous Republic of Adjara/Georgia, is close to our country not only physically but also spiritually. “There are relativeness and ties of affection between most Georgian citizens living in Batumi and most Turkish citizens living in Turkeysaid Mikail DEVELIOGLU, Batumi Commercial Attaché whom we’ve visited and interviewed by asking our questions.

 

batum 73b