Sehitlerimiz

EDİTORYAL

2023 Değerlendirmeleri ile 2024’e BakışKemal Bey resim 2021

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje   ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız. 

 

imza

Duvar Sistemlerinde Terimler & Sınıflandırmalar

Bina Kabuğu

Bina iç ortamını toprakaltı ve toprak üstü dış ortamdan ayıran yapı elemanları bütünü; toprak altı ve toprak üstü dış duvar sistemi, pencere sistemi, kapı sistemi, çatı sistemi ve altı açık, zemine oturan/oturmayan bodrum kat döşemelerini kapsar.

 

Cephe Sistemi

Bir binanın toprak üstü tüm yüzeyi (düz/teras çatı haricinde); toprak üstü dış duvar sistemi, pencere sistemi, kapı sistemi, balkon, parapet duvarları vs...

Dış Duvar Sistemi

Bina iç ortamını toprakaltı ve toprak üstü dış ortamdan ayıran düşey ve düşeyden 15 dereceye kadar açılı yüzeylerin, dış yüzeyinden iç yüzeyine kadar olan tüm bileşenleri ve katmanlaşma modelini kapsayan; rüzgâr ile deprem gibi yatay yükleri ve düşey yükleri taşıyan veya kendi ağırlığından başka düşey yük taşımayan yapı elemanı sistemidir.

3 tiptir;

•          Masif Sistem (kütlesi, görünürdeki bütün hacmi kaplayan, kaplama veya doldurma olmayan)

•          Çubuk Sistem - Panel Sistem (cam cephe sistemi)

•          Ön Yapımlı Ön Dökümlü Beton Panel Sistemi

Duvar Sistemlerinde Sınıflandırma

1- Yük Taşıma Durumuna Göre;

•          Yük taşıyan (perde, duvar vs…)

•          Yük taşımayan (prekast, beton vs…)

2- Dolu Gövdeli - Boşluklu/Opak - Saydam Durumuna Göre;

•          Opak

•          Boşluklu

•          Saydam - Yarı Saydam

3- Taşıyıcı Sistem Yük Aktarım Durumuna Göre;

•          Birincil Taşıyıcı Sistem (bina taşıyıcı sistemi)

•          İkincil Taşıyıcı Sistem (ana taşıyıcı özelliği olmayan; fakat özellikle kabuk sistemlerin mimari tasarımında çok önemli bir rol oynayan çelik elemanlar olarak değerlendirilebilir. (Kabuk sistemlerin alt taşıyıcısı vs…)

4- Katman Sayısına Göre;

•          Tek Katmanlı (Delikli beton, delikli tuğla veya ponza taşı gibi başka hiçbir yalıtım tabakası bulunmayan bir masif duvar)

•          Birden Fazla Katmanlı (Yekpare bir duvar ve ayrıca bir dış yalıtımı tabakası olan - sert köpük veya mineral elyaflı vb... duvar)

5- Kabuk Sayısına Göre;

•          Tek Kabuklu

•          Birden Fazla Kabuklu (birbirinden hava koridoruyla ayrılmış birden fazla kabuklu duvar)

ersoy cakir b

Kaynaklar;

•  İTÜSEM  “Cephe Sistemleri: Performans, Standart ve Şartname Uzmanlık Sertifika Programı” notları

• Standartlar (CE, TSE, ASTM, AAMA)