TÜİK, Eylül Ayı Konut Satış İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu konut satış istatistiklerini yayınladı. TÜİK’in verilerine göre Eylül ayında en çok konut satışı yapan il İstanbul olurken, yabancılara konut satışında Antalya ilk sırada yer aldı.

 

 

 

tuik 85a

Konut Satışları Düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları eylülde yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olarak gerçekleşti. 9 aylık dönemde satışlar yüzde 15 azaldı. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile İzmir izledi.

Krediyle Satışlar Yüzde 50 Azaldı

Krediyle konut satışını gösteren ipotekli konut satışları, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 düşüş göstererek 8 bin 446 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8 olarak gerçekleşti. Ocak-eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,6 azalışla 160 bin 884 oldu.

Yabancıya Satışlar Yüzde 42 Düştü

Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre azalma yaşandı. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9 oldu. Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 42’lik azalma gerçekleşti.

Rusya Konut Alımında İlk Sırada Yer Aldı

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Eylül ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'den 722 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 327 konut ile İran, 191 konut ile Irak ve 148 konut ile Almanya vatandaşları izledi.

tuik 85b

Powered by OrdaSoft!