sz metalSacit Zorlu Metal A.Ş. Ar-Ge Çalışmalarına Verdiği Önem İle Sektöre Sürdürülebilir Yenilikler Kazandırmaya Devam Ediyor

Sacit Zorlu Metal A.Ş. Dış Cephe ve Mimari Sistemler Müdürü Mustafa KARAMAZI ile sektöre kazandırdıkları yenilikler ve imzalarını taşıyan projeler hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

sz metal 1a

Röportajımıza başlarken bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

1979 Elazığ doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Fırat Üniversitesi Makine Bölümü’nden mezun olduktan hemen sonra, 2005 yılında Sacit Zorlu Metal A.Ş ile iş hayatına adım attım. Zaman içerisinde Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Sacit ZORLU önderliğinde sektörde edinmiş olduğum deneyim ile birçok dış cephe taahhüt, Ar-Ge ve TUBİTAK projelerinde yer aldım. Hala, bağlı bulunduğum firmada, Dış Cephe ve Mimari Sistemler Müdürü olarak görev yapmaktayım.

Sacit Zorlu Metal A.Ş. ‘nin bünyesinde hizmet veren dış cephe ve mimari sistemlerin önemi nedir ve neler yapar?

Firmamız gerek yurt içinde gerekse yurt dışında; Dış Cephe ve Mimari Sistemler alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Biz müşterilerimize sadece ürün tedarik etmekle kalmıyoruz; aynı zamanda, projelerinin tüm detay çözümlerinde kendileri ile işbirliği yapıyoruz. Fabrikamızın üretim gücünü arkamıza alarak kısa sürede, inovatif işlere ve kaliteli, özel projelere imzamızı atıyoruz. Elbette bu, bizi rakiplerimizden daha ileri noktalara taşıyor.  Firmamız bünyesinde yapılmış olan Ar-Ge ve TUBİTAK projelerimizle ise sektöre sürdürülebilir yenilikler getiriyoruz. Ayrıca altını çizmek isterim ki; bünyesinde sistem üreterek proje uygulaması yapan tek alüminyum profil üreticisiyiz. Bu, bizi rakiplerimizden ayıran en büyük özelliğimiz.

Dış Cephe ve Mimari Sistemler departmanından biraz bahsedebilir misiniz? Üretim kapasiteniz nedir? Kaç projede imzanız var?

Dış Cephe ve Mimari Sistemler departmanımız, bir üretim tesisi ve tasarım merkezinden oluşmaktadır. Üretim tesisimiz, 2500 metrekare kapalı alana kurulu, tamamı Avrupa Standartlara uygun, geniş bir makine parkuruna sahiptir. Tasarım merkezimiz, özellikle mimari sistemler alanında uzman tekniker ve mühendislerden oluşmaktadır. Tasarım merkezimizin katkıları ile projeye özel üretimler yapabiliyor, daha ekonomik ve uzun ömürlü çözümler üretebiliyoruz. Bir sistemi uygulamaya hazır hale getiren projelendirme, tasarım, üretim ve montaj aşamaları, tamamen uzmanlarımızın kontrolünde, titizlikle ilerliyor. Genel olarak yıllık üretim ve uygulama kapasitemiz 250.000 metrekare’dir. Tamamen kendi tasarımımız olan sistemler ile taahhüt projelerinde rol alıyoruz. 2021 yılının ilk çeyreğini geride bırakırken, 300’e yakın projede imzamızın olduğunu söyleyebilirim.

Diğer uygulama firmalarından (cephe firmalarından) sizleri ayıran özellikler nelerdir?

Tasarım merkezimizde, müşterilerimize bilgi aktarımı ve teknik anlamda ücretsiz danışmanlık yapıyoruz. Bizimle çalışmaya karar veren her bir müşterimiz, artık bizi tedarikçisi değil çözüm ortağı olarak görmeye başlıyor. Müşterinin projesine, bu kadar geniş tasarım ve teknik detay çözüm desteği sunabilen tek firmayız. Burada elbette gücü Sacit Zorlu Metal A.Ş. alüminyum profil markası olan ALUTEM alüminyum profillerinden alıyoruz. Hemen hemen hiçbir uygulama firmasının arkasında bir alüminyum profil üretim fabrikası bulunmuyor. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda oluşturulan veya özel detay çözümlerinde ihtiyaç duyulan özel profiller, önce 3D yazıcılar ile basılarak müşterilerimize sunuluyor, ardından çok kısa bir süre içerisinde fabrikamızda üretilerek şantiyelerimize teslim ediliyor. Bu çok büyük bir ayrıcalık. Alüminyum profil temini anlamında, çok hızlı olduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca, sektördeki diğer firmalar projelerinde, sektörde kullanılan mevcut sistemlerin uygulamalarını yaptıkları için, halihazırda var olan sistem üzerinden proje detaylarına uygun çözümler üretmek ve projelerini tamamlamak zorundalar. Biz ise tam tersi, projeye yönelik özel sistemler ile ekonomik çözüm yolları sunarak müşterilerimizin taleplerini karşılıyoruz.

Proje uygulamalarınızda ne tür garantiler veriyorsunuz?

Biz uyguladığımız sistemlerde, ALUTEM markamızı kullanıyoruz. ALUTEM alüminyum profiller ve bağlantı elemanları orijinal, primary alaşım alüminyum hammaddesinden üretilmektedir; böylece TSE, CE ve diğer uluslararası standart değerlerini rahatlıkla yakalayabilmektedir. Aynı şekilde seramik ve doğal taş gibi malzemeleri sektörlerine liderlik eden firmalardan tedarik ettiğimiz için, bu ürünlerin de kalite belgelerini güvenle müşterilerimize sunabiliyoruz. Uygulamalarımızda her aşama, kaliteli ürünler ve doğru işçilik bir araya getirilerek, titizlikle ilerletildiği için sistemlerimiz ile ilgili herhangi bir şüphemiz veya kaygım

 

sz metal 1bız yok. Dış Cephe ve Mimari Sistemler olarak bir parçası olduğumuz Sacit Zorlu Metal A.Ş.’nin ürettiği sistem ve profillerin dışında, farklı uygulamalar  yapmadığımız için, rahatlıkla hem sistem hem profil hem de uygulamaya garanti verebiliyoruz.

Alüminyum sektörüne kazandırdığınız yeniliklerden bahsedebilir misiniz?

Firma olarak alüminyum sektörüne kattığımız yenilikler saymakla bitmez; ancak ben kısaca en önemlilerinden bahsedeyim. Örneğin, ülkemizde kendi ürettiği makinalar ile alüminyum profil üretimini gerçekleştiren tek firmayız. Fabrikamızdaki tüm makineler kurucumuz Makine Mühendisi Sayın Sacit ZORLU tarafından bizzat tasarlanmış ve üretilmiştir. Sacit Bey sayesinde, bizim için fabrikamızdaki makinaları yenilemek, teknolojiye uygun olarak güncellemek, hiçbir fabrika için olmadığı kadar kolay ve sıradan bir işlem.

Dış cephe sektörü için ise firma olarak birçok yeniliğe imza attık, atmaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda firmamıza ait birçok patent ve faydalı model mevcuttur. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz, Türkiye’de seramik cephe denildiğinde akıllara ilk gelen firma olmamızı sağlayan, seramik cephe sistemlerini hem yatay hem de düşey olarak dış cephede kullanan ve geliştiren ilk firma olmamızdır. Seramik cephelerde kullanılan bağlantılardan, bu bağlantıların akslarına, taşıdıkları statik yüklere kadar her aşamada sektöre bu ürünleri biz tanıttık, günümüzde de yaptığımız güncellemeler ile sektöre yön vermeye devam ediyoruz. Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda her yıl mutlaka birkaç yeni sistem tasarlayarak, ülkemize armağan ediyoruz. Tasarladığımız yeni sistemlerin çoğunu fikri ve sınai hak anlamında koruma altına almak yerine, diğer firmaların uygulamasına açıyor, ülkemizin sektörel gelişimine destek oluyoruz.

En son tamamladığınız projeniz nedir?

En son tamamladığımız projemiz; İstanbul- Fikirtepe’de bulunan Fortis Sinanlı ortaklığına ait Fortis Sinanlı Yeni Kadıköy projesi. Yaklaşık 80.000 metrekare’lik bir uygulama alanına sahip projeyi, 12 ay kadar kısa bir zaman içerisinde Sacit Zorlu Metal A.Ş.-Dış Cephe ve Mimari Sistemler departmanı olarak, 250 personel ile tamamladık. Projede, komplike sistem uygulaması ile Kapaklı Cephe Sistem, TW-64 Isı Yalıtımlı Doğrama Sistemi, Patentli Seramik Cephe Sistemi, Camlı Küpeşte Sistemi gibi pek çok farklı sistemimizi bir arada kullandık.

Pandemi sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Pandemiden etkilendiniz mi?

Ne yazık ki geçtiğimiz yıl başlayan ve hala devam eden çok büyük bir küresel salgın ile karşı karşıyayız. Bu süreçte global anlamda hemen her sektör gibi alüminyum sektörü ve bizler de negatif yönde etkilendik. Fakat pandeminin oluşturduğu bu kriz ortamı, sektörün bazı alanlarında yeni fırsatlar oluşturdu. İnsanlar, pandemi sürecinde yaşanan kısıtlamalar sebebi ile evlerinde artık daha fazla vakit geçiriyorlar. Bu nedenle evlerindeki yaşam alanlarını genişleterek balkonlarını, teraslarını daha aktif kullanabilecekleri alanlara çevirmeye başladılar. Dolayısıyla bu durum ALUTEM Cam Balkon, SZ Giyotin Sistem, Kış Bahçesi Sistemleri gibi. dış mekan sistemlerimize gelen taleplerin artmasına neden oldu. Sacit Zorlu Metal A.Ş. olarak bu süreçte müşterilerimizin ihtiyaçlarına en hızlı ve ekonomik şekilde cevap vermek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak sizleri yakından takip ediyoruz. Destekleriniz için teşekkür ederiz.

Sacit Zorlu Metal Inc. introduces Sustainable Innovations in the Sector with its R&D and TUBITAK(Scientific & Technological Research Council of Turkey) Projects

We interviewed with Mustafa KARAMAZI who is Facade and Architectural Systems Manager of Sacit Zorlu Metal Inc. He mentioned about all the innovaitons having been introduced in the sector by their company and besides he emphasized that they have the only aluminium profile producer company which conducts project application. He also remarked that they have achieved more than 300 facade projects until the end of the first quarter of 2021.

Powered by OrdaSoft!