izmir iktisat 82aİzmir İktisat Kongresi’nde Yerli ve Milli Ekonominin Yol Haritası Çizildi

Yerli ve milli ekonominin yol haritasının çizildiği İzmir İktisat Kongresi, “Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi” temasıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, “Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi” temasıyla düzenlenen İzmir İktisat Kongresi’nde Türkiye ekonomisi masaya yatırıldı. Kongrede düzenlenen panellerde Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda uygulanabilecek politikalar konuşuldu. Organizasyon kapsamında düzenlenen gala yemeğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Doç. Dr. Nureddin NEBATİ, Türkiye Ekonomi Modeli ile yerli ve milli imkanları daha fazla yatırım, istihdam, üretim ve ihracat için seferber etme kararı aldıklarını ve bu yolda çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Bu süreçte bizim ülkemize adeta yıllarca dayatılan tek tip reçeteleri bir kenara bıraktık. Biz artık kendi reçetemizi uyguluyoruz” dedi.

Enerjide Dışa Bağımlılık ve Enflasyon Vurgusu

Kongrenin açılışında konuşan İzmir İktisat Kongresi Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Hüseyin BİLGİN, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk yüzyılında özellikle altyapı, eğitim, sağlık ve kentleşme alanlarında önemli ilerlemeler sağladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu süreçte, sanayi sektörü de büyük ilerlemeler gösterdi ve Türkiye ekonomisi küresel ekonomiye entegre olmayı başardı. Türkiye Yüzyılı’ndaki ana hedefimiz ise orta gelir tuzağını aşıp zenginler ligine katılmak ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Bu amaçla kronik cari açığımızın temel nedenlerinden biri olan enerjide dışa bağımlılığı azaltmamız, enflasyon gibi yapısal sorunları çözmemiz, selektif bir şekilde inovatif yönde sanayimizi dönüştürmemiz, yüksek katma değerli üretim ve ihracatımızı artırmamız gerekiyor.”

Daha Fazla Yatırım Daha Fazla Milli Kaynak

‘Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisi’ başlıklı özel oturumda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut ÖZGENER, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 100 yıl önce İstiklal Harbi’nden çıkan Türkiye’nin, Cumhuriyetin eşiğinde, katılımcı bir ruhla en başta iktisadi düzeni ele aldığını hatırlattı. Milli mücadele yıllarındaki Misak-ı Milli’nin nasıl millete bir yön tayin etmişse İzmir İktisat Kongresi’nde alınan Misak-ı İktisadi kararlarının da Yeni Türkiye’ye bir istikamet tayin ettiğini, burada alınan tüm kararların günümüzde de halen yol gösterici konumda olduğunu belirten ÖZGENER, şöyle konuştu: “Bugün de sermaye yoğun bir dönüşüm süreciyle karşı karşıyayız. Bundan dolayı da daha fazla yatırıma ve bunun için de sermayeye ve mali kaynağa ihtiyacımız var. 100 yıl önceki kadar akıllı olup küresel önceliklerin getirdiği imkanları sonuna kadar kullanmalıyız. Türkiye’yi yeniden biçimlenen küresel değerler zinciri haritasının merkezine yerleştirme fırsatını yakalamalıyız. Türkiyemiz, doğru yerde durur, doğru kararları alırsa bu yüzyılda kazanacağı çok geniş imkanlar seti var.”

İnovasyon ve İhracat

‘Türkiye Yüzyılında Orta Gelir Tuzağından Çıkışın Yol Haritası’ konulu oturumda konuşan Seul Ulusal Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keun LEE, yaşam standardını geliştirmek ve daha hızlı çözüm bulmak için ekonomide kapsayıcı kurallara ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’nin ihracatında düşük teknolojili sanayilerin önemini giderek yitirdiğine dikkat çelen Keun LEE, şu tespit ve önerilerini de aktardı: “Orta ve yüksek teknolojili sanayiler öne çıkıyor fakat Türkiye’nin dış ticaret fazlası oluşturmaya ihtiyacı var. Tarımda, sosyal hizmetlerde ve inşaatta önemli atılımlar gerçekleştirildi. Orta gelir tuzağına baktığımızda kurumların değil, inovasyonun ve ihracatın kilit noktada olduğunu görüyoruz. Türkiye kaynak açısından gerçekten zengin ve büyük bir ülke. Bölgesel ve küresel pazarlarda büyüme için ekonomiyi inovasyona dayalı hale getirmek ve ihracata dayalı olmak işe yarayacaktır. Yerel kaynakları daha fazla kullanmaya ihtiyacınız var. Dijital teknolojileri üretmek de çok faydalı olacaktır.”

2 Gün Boyunca Çok Sayıda Panel Düzenlendi

İki gün süren İzmir İktisat Kongresi’nde; Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisi, Gelecek Dünyada Nasıl Bir Ekonomi Paradigması, Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ekonomisi, Gelecek Dünyada Kalkınma Girişimcilik ve Yenilik Ekosistemi, Türkiye Yüzyılında Orta Gelir Tuzağından Çıkışın Yol Haritası, Finans Dünyasının Gözüyle Türkiye Yüzyılı, Dijitalleşen Dünyada Finansın Geleceği ve Fintech, Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisinin Gelişme Perspektifi, Türkiye Yüzyılında Doğal Afetlere Hazırlık Politikaları, Büyük Afetlerde Yeniden İnşa ve Ekonomi Politikaları, Türkiye Yüzyılında Girişimci Kadınlar, Türkiye Yüzyılında Girişimci Gençler, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Bir Çevre Yolunda Türkiye başlıklarında paneller düzenlendi.

Ekonomideki Paradigma Değişimi Tartışıldı

Kongreye 150’den fazla akademisyen, iş insanı, bürokrat, sivil toplum ile sektör temsilcisi konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca 5 ülkeden 30’a yakın yabancı akademisyen ve uzman da kongrede konuşmacı olarak yer aldı. Panellerde, pandemi sonrası ekonomi paradigmasında yaşanan değişimden Asya’nın yükselişine, sürdürülebilir finanstan fintech uygulamaları ile blockchain teknolojilerine, yapay zekadan yenilik ekosistemine, iklim değişikliğinden sürdürülebilir çevre ve enerji kaynaklarına, savunma sanayinden altyapı yatırımlarına ve otomotiv sektörü başta olmak üzere sektörel gelişmelere kadar pek çok konu detaylarıyla ele alındı.

Powered by OrdaSoft!