TALSAD, Alüminyum Sektöründe AYM VE SKDM Süreçlerinde Merak Edilenlere Işık Tuttu

TALSAD, İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde “Alüminyum SektörününYeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Süreci: Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon” adlı seminerini büyük bir başarıyla gerçekleştirdi.

 

 

 

talsad 82 a

TALSAD (Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği) koordinatörlüğünde, İDDMİB ve ALUTEAM ortaklığıyla İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan “İstanbul Alüminyum Sektörünün AB Yeşil Mutabakat politikalarına Uyumu için Sürdürülebilirlik ve Sertifikasyon Merkezi” adlı projesi kapsamında önemli bir seminer gerçekleştirdi. 

AB Yeşil Mutabakat Süreci İçin Kritik Bir Adım

Genel amacı, ülkemiz ve İstanbul için stratejik bir endüstri ve ihracat sektörü olan alüminyum üreticilerinin başta AB Yeşil Mutabakat, döngüsel ekonomi, karbon sınır vergisi ve karbon ayak izine yönelik politika ve yasal düzenlemelerine zamanında ve etkin bir şekilde uyum sağlamaları için ihtiyaç duydukları sektörel ve işletme bazında rehberlik, teknik destek ve sertifikasyon hizmetlerini gerçekleştirmek olan projenin kapsamında bu çerçevede atılacak adımlar ile alüminyum üreticisi şirketleri küresel rekabetin de önemli bir unsuru haline gelen bu yeni yükümlülüklere uyumlu hale getirmek projenin ana odak noktalarından biri. Proje ayrıca uluslararası akreditasyon sistemlerinin bir parçası olacak şekilde, kendi finansal döngüsüne sahip bir Sürdürülebilirlik Sertifikasyon Merkezi’nin oluşturularak alüminyum için gerekli olan Yeşil Mutabakat ve döngüsel ekonomi uygunluk sertifikalarını verecek bir yapıyı oluşturmayı hedeflemektedir.

talsad 82 b

Uyum Rehberi Tanıtıldı

TALSAD koordinatörlüğünde devam eden projenin en önemli çalışma konularından biri olan Türkiye alüminyum sektörünün en büyük pazarı olan Avrupa’nın Yeşil Mutabakat ve SKDM süreçlerine Uyum Rehberi çalışmasının tanıtımı yapıldı. Seminerde proje kapsamındaki en önemli iş paketleri SKDM İçin Eğitim ve Pilot Proje Uygulamaları, Alüminyum Sektörü İçin Geri Dönüşüm Envanteri, Alüminyum Sektörüne Özgü Yeşil Mutabakat Uyum Rehberi ve Sürdürülebilirlik ve SKDM Sertifikasyon/Destek Merkezi Kurulumu. Bu iş paketleri arasından sektörün AYM ve SKDM süreçlerine uyumuna ışık tutması için çalışmaları devam eden rehber çalışmasının da tanıtım ve bilgilendirmesi yapıldı.

Geri Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Döngüsel Ekonomi, Karbonsuzlaşma Konuşuldu

İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Dekanı Prof. Dr. Sebahattin GÜRMEN’in açılış konuşmasıyla başlayan seminerde İTÜ ve Yeditepe Üniversite’lerinden çok değerli hocalarımızın sunumuyla geniş kapsamlı bir seminer gerçekleştirildi. Seminerin birinci bölümünde “Alüminyum ile Yolculuk” sunumuyla İTÜ’den Prof. Dr. Özgül KELEŞ, ikinci bölümünde “Alüminyum ve Alüminyum Sektörünün Karbonsuzlaştırılması” sunumuyla İTÜ’den Prof. Dr. Onuralp YÜCEL, Yeditepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet TURAN ve TMMOB’dan Erman CAR, katılımcılara hem alüminyumun kıymetli özelliklerine dair detaylı bilgiler verirken, sektör için çok önemli olan geri dönüşüm, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, karbonsuzlaşma gibi pek çok önemli konulara değindi.

Sektör Paydaşların Soruları Yanıtlandı

Seminerin ikinci bölümünde ise TALSAD Genel Sekreteri Dr. Erol METİN “Alüminyum Sektörü Özelinde Yeşil Mutabakat ve SKDM Süreçlerinin Değerlendirilmesi” sunumuyla sektör paydaşlarının uyum sürecindeki sorularına dair önemli cevaplar verdi. Sektörümüzün ihracat gücünü kuvvetlendirmek ve olası riskleri azaltmak için TALSAD’ın büyük önem verdiği AYM ve SKDM süreçlerine uyum rehberi, proje kapsamındaki sürdürülebilirlik ve sertifikasyon konularında katılımcıların yönelttikleri soruların cevaplandığı panel bölümü ile seminer programı sonlandı.

TALSAD Shed a Light on the Issues Discussed about the EU Green Deal and CBAM Processes in the Aluminium Sector

TALSAD held the seminar “The Aluminium

Sector’s EU Green Deal and Carbon Border Adjustment Mechanism Adaptation Process: Sustainability and Certification” at Istanbul Technical University Maslak Campus with great success.

talsad 82 c

Powered by OrdaSoft!