İTO Meslek Liselerine Tercihi Artırma Stratejisini Masaya Yatırdı

İTO tarafından düzenlenen “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar” konulu çalıştayda, meslek liselerine yönelik tercihin artması için yapılabilecekler değerlendirildi. Bu hedefe giden yolda, okul-özel sektör işbirliği ve tanıtım faaliyetlerinde uygulanacak yeni stratejilerle ilerlenmesi öneriliyor.

 

 

 

ito 83

İTO (İstanbul Ticaret Odası), İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle devam eden İTO Yetkinlik Merkezi projesi kapsamında “Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar” konulu çalıştay gerçekleştirdi. İki oturumlu düzenlenen çalıştayda, mesleki eğitimin tercih edilebilirliğinin artırılması, mesleki eğitim-özel sektör işbirliği sürecinin değerlendirilmesi ve sektörel istihdamın genişletilmesine yönelik atılması gereken adımlar görüşüldü.

Müfredat Güncellemesi

Mesleki eğitimin her zaman öncelikli gündemlerinde yer aldığını belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZER, “Hamilik projesiyle İTO olarak biz de bu süreçte sorumluluk alıyoruz. Okullarda görev alan hamilerimizle hem destek veriyoruz hem de sürekli iletişim halindeyiz. Sektörlerin talebi doğrultusunda müfredat güncellemelerinin yapılması ve meslek liselerine ilginin artırılması, personel ihtiyacının karşılanmasının yanında sektörlerin gelişimine de olumlu katkı sağlayacak. Meslek liseleri için ara eleman tabirini doğru bulmuyoruz. Meslek liseleri ara eleman değil, ana eleman sağlıyor. Meslek liselerinde yetişen gençlerimiz çok kıymetli” dedi.

Dönüşüm Süreci İhtiyaçları

Çalıştay katılımcıları, mesleki eğitimin geliştirilmesiyle ilgili birçok görüş ve öneriyi gündeme getirdi. Yeşil dönüşüm sürecinin mesleki eğitimde de yeni alanları ve ihtiyaçları ortaya çıkardığına dikkat çeken katılımcılar, sektörlerin yeşil dönüşümü gerçekleştirirken mesleki eğitimde de buna uygun atılımlar yapılması gerektiğini söyledi. Pandemi döneminde mesleki okulların öneminin daha çok anlaşıldığının altı çizilirken, bazı çalışmalarla bunu ilgiye de dönüştürmenin mümkün olduğu, meslek liselerinin tanıtımının daha iyi yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Ayrıca, AB normlarına uygun mesleki yeterlilik belgesi ve işyeri açma belgesi imkânlarının daha iyi anlatılmasının da tanıtıma katkı sağlayacağı ifade edildi.

Powered by OrdaSoft!