Eti Alüminyum, Yeni Yatırımla Yıllık 40 Bin Ton Alümina Üretecek

Cengiz Holding çatısı altında 2005 yılından itibaren faaliyet gösteren Eti Alüminyum, yıllık 82 bin tonluk üretimiyle iç pazarın yüzde 10’unu karşılıyor. Kısa bir süre önce özel alümina üretimi ve yeni bir haddehane için iki ayrı yatırım kararı alan şirket, yeni yatırımla bin 650 kişi olan istihdamı 2 binin üzerine çıkarmayı hedefliyor.

 

 

 

 

eti aluminyum 83a

“Türkiye’de madenden son ürüne üretim yapan tek tesisiz” diyen Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet ARKAN, şunları söyledi: “Yerli üretimle her yıl 250 milyon dolarlık ithalatın önüne geçen şirketimiz, yeni yatırımlarımızla önümüzdeki yılın sonundan itibaren cari açığın kapanmasına yıllık 600 milyon dolarlık destek verecek.”

Kapasite Artacak

Mehmet ARKAN, üçüncü çeyrekte üretime başlayacakları alüminada yıllık 40 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini kaydederek, “100 bin tonluk üretim kapasitesiyle başlayacağımız haddehanede bu kapasiteyi ihtiyaca göre 200-250 bin tona çıkarmak mümkün olacak” dedi.

Enerjiden Gelen Emisyonu Sıfırladı

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, sera gazı emisyonlarına ilişkin tedbirleri hayata geçirmeye başlayan Eti Alüminyum, “Yeşil alüminyum” olarak bilinen düşük karbonlu alüminyum üretimini gerçekleştirebilmek için bir dizi adımlar attı. Oymapınar Hidroelektrik Santrali’ni Yenilenebilir Enerji Kaynak Garantisi (YEK-G) sistemine dahil ederek tükettiği elektriğin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaktan karşıladığını belgeledi.

Konya Seydişehir’de Türkiye’nin tek birincil alüminyum entegre tesisine sahip Eti Alüminyum, YEK-G belgeleri ve yıl içinde devreye alınan güneş enerji santrali (GES) yatırımlarıyla 2022’de yakaladığı sıfır emisyonu devam ettirmeyi ve GES’i yıl sonuna kadar tamamlamayı amaçlıyor.

Mehmet ARKAN: “Hedefimiz Yeşil Alüminyum”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Eti Alüminyum AŞ Genel Müdürü Mehmet ARKAN, “Yeşil alüminyum” hedefinde önemli bir ilerleme kaydettiklerini, yapılan ikili anlaşmalarla 2021’deki enerjiden gelen emisyonlarını yüzde 50 düşürdüklerini belirterek, “2022 yılında EPİAŞ tarafından verilen YEK-G sertifikaları ve yıl içinde devreye aldığımız güneş enerji santralleri yatırımları ile ilk 6 ayda enerjiden gelen emisyonları sıfırladık. Güneş enerji santralleri yatırımlarının bu yılın sonunda tamamlanacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil Alüminyum Hedefine Yakınlaştı

Alüminyum üretiminde elektrik tüketimlerinin yüksekliğine dikkati çeken Mehmet ARKAN, tüm dünyada alüminyum sektöründe emisyon oranlarının önemli bir kısmını enerjinin oluşturduğunu, bu açıdan bakıldığında yeşil alüminyum hedefine oldukça yakın olduklarını aktardı.

Eti Alüminyum is to Produce 40 Thousand Tonnes of Alumina Annually, thanks to Its New Investment 

Having been operating under the roof of Cengiz Holding since 2005, Eti Alüminyum meets 10 percent of the domestic market with an annual production of 82 thousand tonnes. Having recently taken two separate investment decisions for special alumina production and a new rolling mill, the Company aims to increase its employment from 1,650 to over 2,000 with the new investment.

eti aluminyum 83b

Powered by OrdaSoft!